Oι φόβοι για μετατόπιση της διαδρομής των προσφυγικών ροών από το Αιγαίο στη Μεσόγειο, μέσω Λιβύης προς την Ιταλία, φαίνεται υπαρκτός. Και ο αριθμός των νεκρών προσφύγων σε ναυάγια μεγαλώνει και πάλι.
Συνεχίζουν να προστίθενται όλο και νέες τραγικές λεπτομέρειες, σε ότι αφορά τα αλλεπάλληλα ναυάγια στην Μεσόγειο. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, στο ναυάγιο της περασμένης Πέμπτης έχασαν τη ζωή τους τετρακόσια άτομα. Στο ίδιο πάντα ναυάγιο βόρεια της Λιβύης, όπως αποκάλυψαν οι επιζήσαντες, πνίγηκαν και σαράντα παιδιά. Οι αριθμοί είναι δραματικοί: τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, στο βυθό της Μεσογείου οι νεκροί ξεπέρασαν τους επτακόσιους, όπως γράφει ο ιταλικός τύπος και επιβεβαιώνει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καρλότα Σαμι. Το πιο ανατριχιαστικό είναι ότι πεθαίνουν σχεδόν αποκλειστικά οι πιο φτωχοί, όσοι, δηλαδή, πληρώνουν λιγότερο τους δουλεμπόρους, αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο αμπάρι και μένουν εγκλωβισμένοι, όταν το πλεούμενο ανατρέπεται.
Επείγει η εύρεση λύσης
«Οι αφίξεις στην Ελλάδα μειώθηκαν αισθητά, ενώ στην Ιταλία αυξάνονται διαρκώς. Την περασμένη Πέμπτη στη Λέσβο και στην Χίο έφτασαν μόλις εκατόν τέσσερις μετανάστες, ενώ στην Κάτω Ιταλία δυο χιλιάδες επτακόσιοι σαράντα ένας», γράφει σήμερα η εφημερίδα του Μιλάνου Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.
Είναι σαφές ότι οι ροές μεταναστών από την Λιβύη, στην φάση αυτή, αποτελούν το κύριο πρόβλημα για την Ευρώπη και επείγει, συνεπώς, να βρεθεί μια κάποια λύση. Στο μεταξύ, ο ιταλικός τύπος αναφέρει ότι σε επιστολή που έφτασε από τις Βρυξέλλες, ζητείται από την κυβέρνηση Ρέντσι η δημιουργία νέων hotspot και η δημιουργία «κινητών μονάδων» που να μπορούν να ταυτοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες στα διάφορα λιμάνια της Σικελίας, Καλαβρίας και Απουλίας, αμέσως μετά την άφιξή τους. Προς το παρόν, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο απαντά ότι «η Ευρώπη, απέχει, ακόμη, από την πρέπουσα αντιμετώπιση του προβλήματος».
«Στο μεταναστευτικό χρειάζεται μια σφαιρική αντιμετώπιση», προσθέτει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι και κάνει γνωστό ότι σύντομα η Ρώμη θα υπογράψει τις πρώτες συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας με αφρικανικές χώρες, με την ελπίδα να περιορισθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη