Μέσω του νέου ενιαίου συστήματος κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση θα δίνονται βαθμολογικά και άλλα κίνητρα για μετατάξεις σε παραμεθόριες περιοχές είπε, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Το ενιαίο σύστημα κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση, το οποίο προβλέπει το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες υπηρεσιών του Δημοσίου, είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή σε περίπου 10 μέρες και στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου πριν από το κλείσιμο της Βουλής.
Καταργεί ένα τεράστιο ρουσφετολογικό πεδίο, καθώς είναι το κέντρο αναπαραγωγής προσωπικών και πελατειακών σχέσεων μέσα στο δημόσιο, ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης σχετικά με το νέο σύστημα κινητικότητας, του οποίου στόχος, όπως λέει, είναι η ορθολογικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και έρχεται να συνδυάσει τις μεγάλες ανάγκες των υπηρεσιών με τις επιλογές και τα προσόντα του κάθε υπαλλήλου.
Ένα εργαλείο είναι να κάνουμε προσλήψεις, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό στο άμεσο μέλλον, ενώ ένα άλλο εργαλείο, το οποίο και χρησιμοποιούμε, είναι να μπορέσουμε να έχουμε μια ορθολογική κατανομή του υφιστάμενου δυναμικού και να συνδυάσουμε τις ανάγκες με τις ατομικές επιλογές, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.
«Γι’ αυτό, δημιουργούμε νέα οργανογράμματα και δημιουργούμε ένα θεσμικό σύστημα κινητικότητας αντιγραφειοκρατικό, εύκολο, άμεσο και καθημερινό όπου ο υπάλληλος μετατάσσεται σε οργανική θέση με βάση τις ανάγκες κάθε φορέα αλλά και τα προσόντα του υπαλλήλου», ανέφερε.
Σημείωσε επίσης πως θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια, καθώς θα υπάρχει ψηφιακό οργανόγραμμα του κάθε φορέα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορείς του δημοσίου θα κάνουν έκθεση των αναγκών τους και των προβλεπόμενων εξελίξεων στο προσωπικό (συνταξιοδοτήσεις κλπ), ώστε κάποιες από τις θέσεις που ζητούνται να καλύπτονται μέσω της κινητικότητας.
Σήμερα αυτή η δυνατότητα είναι απολύτως γραφειοκρατική, ενώ θα πρέπει να γίνονται το πολύ σε ενάμισι μήνα, τόνισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το υγειονομικό προσωπικό εξαιρείται, αλλά δίνεται η δυνατότητα για ενδοϋπουργικό σύστημα κινητικότητας το οποίο θα απλοποιεί τις διαδικασίες κινητικότητας.
Όσον αφορά τις παραμεθόριες περιοχές, όπως ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης, θα δοθούν κίνητρα βαθμολογικά και σε δεύτερο χρόνο οικονομικά, ενώ διαβεβαίωσε πως τα επιδόματα της παραμεθορίου δεν αλλάζουν, τονίζοντας πως στόχος είναι τα συστήματα κινητικότητας να συνδεθούν με μερικές οικονομικές απολαβές.
Ακούστε: