ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ: Η Ευρώπη δεν έχει δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη

UN-Headquarters_2137057b

Με αιχμές για τη στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα και την αναγνώριση της προσφοράς των κατοίκων της Λέσβου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο νησί , ο νέος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι.

Στο πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα ο κ. Γκράντι άσκησε έντονη κριτική για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες κλείνουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και κωλυσιεργούν τη διαδικασία της μετεγκατάστασης για την οποία έχουν δεσμευτεί. Ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε πως η Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης θα έπρεπε να δείξουν αλληλεγγύη απέναντί της. Τέλος η πρόταση του ΟΗΕ στην ερχόμενη διάσκεψη των ηγετών όλου του κόσμου που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο θα είναι να δεχτούν όλες οι χώρες του κόσμου πρόσφυγες από τη Συρία, μιας και το ζήτημα αφορά ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα επιβιβάστηκε στο Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στον Καρά Τεπέ και το Χοτ Σποτ στη Μόρια. Συνάντηση με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εθελοντικών ομάδων πραγματοποιήθηκε στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Συνέντευξη με το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό πραγματοποίησε ο Φίλιππο Γκράντι κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε: “Σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης είδα το σκάφος του λιμενικού να μεταφέρει δεκάδες ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και γυναίκες οι οποίοι είχαν διασωθεί στη θάλασσα. Για μένα είναι απόλυτα σαφές ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι από τη Συρία και η κατάσταση εκεί δεν αφήνει άλλη επιλογή από το να φύγει κάποιος.

Είναι πολύ σημαντικό στην αρχή της θητείας μου να βρεθώ στη Λέσβο και να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη στήριξή μου στις αρχές και τους κατοίκους της Λέσβου. Είδαμε τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης μαζί με τη διεθνή υποστήριξη για τη διάσωση αυτών των ανθρώπων αυτών.

Θα ήθελα να σημειώσω πως η Ευρώπη δεν έχει δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη για το ζήτημα. Αυτό που βλέπουμε στο νησί είναι το καλό πρόσωπο της Ευρώπης. Η τοπική κοινότητα έχει υποστεί τεράστιες συνέπειες λόγω της οικονομικής κρίσης και παρά αυτό συνεχίζει να βοηθά τους πρόσφυγες που καταφθάνουν. Δηλώνω ως Ύπατος Αρμοστής την αμέριστη στήριξή μου και συμπαράστασή μου για αυτό που κάνετε εδώ για τους πρόσφυγες.

Θέλω επίσης να δηλώσω την ανησυχία μου γιατί βλέπουμε χώρες όπως τα Σκόπια να κλείνουν τα σύνορά τους χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα νόμιμης μετακίνησης για τους πρόσφυγες. Το πρόγραμμα της επανεγκατάσταση που συμφωνήθηκε μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει προχωρήσει. Έχουμε επανειλημμένως τονίσει στα κράτη μέλη και σε άλλα κράτη της Ευρώπης πως θα πρέπει να μετέχουν σε αυτά τα προγράμματα μετεγκατάστασης ώστε να δέχονται με νόμιμο τρόπο πρόσφυγες και να μην τους αφήνουν στο έλεος των διακινητών. Και μιλώ για μετεγκατάσταση και από το Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία και άλλες χώρες”.