ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Αυξημένες αφίξεις στο Αιγαίο: Περισσότερες από 30.000 οι αιτήσεις ασύλου

Ισως σκόπιμα καρκινοβατεί το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για φιλοξενία στην ενδοχώρα, τονίζει ο πρώην υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας

Ξεπέρασαν τους 31.000 οι αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, καθώς τις τελευταίες ημέρες είχαμε αφίξεις και σε Φαρμοκονήσι, Κάλυμνο και Σύμη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία (2 Οκτωβρίου), συνολικά στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 31.069 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 15. 176 βρίσκονται στη Λέσβο, με τη Μόρια να καταγράφει 12.956 αιτούντες άσυλο. Αμέσως μετά έρχεται η Σάμος, η οποία καταγράφει συνολικά 6.036 αιτούντες άσυλο, με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της να έχει 5.818 αιτούντες άσυλο, όταν η χωρητικότητά του είναι 648 θέσεις φιλοξενίας.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στη Σύμη, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο δεδομένου και του μεγέθους-πληθυσμού του νησιού. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες, με τον δήμαρχο να φτάνει σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ να μιλάει για «κίνδυνο ξεσηκωμού των αιτούντων άσυλο».

Στο μεταξύ, χθες εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν 61 πρόσφυγες και μετανάστες σε ιστιοφόρο σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας Μεσσηνίας, και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Δ. Βίτσας: Τρεις μήνες αδράνεια

Τρεις μήνες αδράνεια έκαναν τους 5.500 στη Μόρια τον Ιούλιο να γίνουν 13.000, τους κάτω των 15.000 αιτούντες άσυλο να φτάσουν τις 28.000 και το έτοιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο για αύξηση δυναμικού για φιλοξενία στην ενδοχώρα τώρα καρκινοβατεί, κατά κάποιους σκόπιμα, για να ενισχυθούν τα ξενοφοβικά αισθήματα στην κοινωνία, είπε χθες ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας Στο Κόκκινο.

Σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ιδιαίτερα στα νησιά, είναι αποτέλεσμα της αύξησης των ροών λόγω γεωπολιτικών παραγόντων, αλλά και της αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς την ώρα που καταγραφόταν η αυξημένη άφιξη ανθρώπων υπήρχε επί τρίμηνο πλήρης αδράνεια από τους κρατικούς μηχανισμούς.

Σχολίασε χαρακτηριστικά: «δεν ξέρω αν ήταν από άγνοια, αμέλεια ή από ιδεοληπτική συμπεριφορά ή, όπως λένε άλλοι, έγινε επίτηδες, με την έννοια ότι προσπαθούν να ανεβάσουν τα ξενοφοβικά αισθήματα στην κοινωνία μας».

«Η κατάσταση πάει να γίνει εκρηκτική και έρχεται χειμώνας», προειδοποίησε ο Δ. Βίτσας, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες φιλοξενίας στην ενδοχώρα που παρέλαβε η κυβέρνηση Ν.Δ. από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ και προκειμένου να διευρυνθούν οι δυνατότητες φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα ώστε να μην κινδυνέψουν με ασφυξία τα νησιά, είχε υποβληθεί στην Ε.Ε. σχέδιο που κάλυπτε όλα τα πιθανά σενάρια, επεσήμανε ο Δ. Βίτσας. “Αυτό ζητήσαμε από τη σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόσει για να βγει από το αδιέξοδο, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 5.000 νέες θέσεις φιλοξενίας μέσω του ΕΣΤΙΑ, ενεργοποίηση του ΗΛΙΟΣ και άλλες 5.000 νέες θέσεις, αλλά και δημιουργία δύο κέντρων σε Βαγιοχώρι και Κυψελοχώρι”

https://www.avgi.gr/