ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Γ. Μπαλπακάκης: Τα περί βιασμού και απόπειρας αυτοκτονίας στη Μόρια «είναι ψέμα, το λέω μετά λόγου γνώσεως»

«Έχω βαρεθεί να ακούω ψέματα. Πολλές ΜΚΟ, επειδή τώρα κάνουν πλάνο για το 2019 και προσπαθούν να βρουν χρηματοδότες, δημιουργούν μία τελείως αρνητική κατάσταση, για να φανούν ως σωτήρες και να πάρουν χρήματα», είπε ο κ. Μπαλπακάκης.

Όπως ανέφερε, «χτες υπέγραψαν 19 ΜΚΟ μία ανακοίνωση για τη Μόρια. Από αυτές, τρεις παρέχουν νομική υποστήριξη σε πρόσφυγες, ενώ μία τέταρτη … ούτε που έχει καταλάβει πού είναι, ακόμη. Οι υπόλοιπες 15, είτε πέρασαν κάποια στιγμή πέρυσι, είτε δεν ξέρουν πού είναι η Μόρια. Πώς γράφουν λοιπόν αυτά τα πράγματα; Δεν τις ξέρω, δεν έχουν έρθει ποτέ στην Μόρια, δεν έχουμε συνεργαστεί», ξεκαθάρισε.

Ειδικά για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είπε ότι «ο εδώ συντονιστής τους Λούκα Φοντάνα έκανε μία δήλωση για βιασμό 10χρονου αγοριού και απόπειρα αυτοκτονίας. Είναι κάτι που το ξέρει μόνο αυτός. Είμαι 22 μήνες στη Μόρια, όταν είχα περιστατικά απόπειρα αυτοκτονίας, ξεσήκωσα εισαγγελείς, ψυχιάτρους νοσοκομείων, έφερα τον κόσμο άνω-κάτω να τους δεχθεί ψυχίατρος του δημόσιου νοσοκομείου. Δεν θα το έκανα αν είχα καταγγελία για απόπειρα αυτοκτονίας 10χρονου; Είναι ψέμα, το λέω μετά λόγου γνώσεως».

Μάλιστα, «ο συντονιστής των γιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ζητήσει από ο ΚΕΕΛΠΝΟ εισαγγελική παρέμβαση για το περιστατικό, δεν θα μείνει έτσι. Δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο».

Κατά τον ίδιο, δεν υπήρξε καταγγελία από κάποιον στην συγκεκριμένη ΜΚΟ, «αν το κράτησαν για τον εαυτό τους, είναι εγκληματική αμέλεια».

Ο κ. Μπαλπακάκης ανέφερε ότι «οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είναι μέσα στη Μόρια. Το 2016 εξέφρασαν διαφωνία με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και αποχώρησαν. Βοηθούν στα χωράφια απ’ έξω, που έχουν γεμίσει σκηνές. Οι γιατροί που με βοηθούν ήρθαν οι ίδιοι και βοήθησαν, έβαλαν τουαλέτες, κοντέινερ με ντους, σηπτικούς βόθρους. Προσπαθούμε και εκεί οι συνθήκες να είναι υποφερτές».

Για την παραβατικότητα, ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχει ένα 10% που είναι παραβατικοί (μικροκλοπές, απειλές, μαχαιρώματα), αλλά η ΕΛΑΣ έχει κάνει φέτος πάνω από 900 προσαγωγές, το 15% έχει καταλήξει στην φυλακή».

«Αυτή την στιγμή στην Μόρια βρίσκονται 8.000 άνθρωποι … αυτές τις ημέρες ετοιμάζουμε μία μεγάλη λίστα να “διώξουμε”, αλλά δεν ξέρουμε τι μας περιμένει από απέναντι», όπως υπογράμμισε. «Έχουμε 58 διαφορετικές εθνικότητες στην Μόρια, με διαφορετική κουλτούρα, διαφορές εθνικιστικές, θρησκευτικές, κι όμως προσπαθούμε να κρατάμε χαλαρούς τόνους, σε ένα βαθμό το καταφέρνουμε».

Για το θέμα της αποχέτευσης, «έχω στείλει εκατοντάδες έγγραφα, ειλικρινά θα είμαι απειλητικός προς κάποιους, θα πάω στον εισαγγελέα να κάνω μηνύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλπακάκης. «Όταν ανέλαβα, δύο πράγματα ήταν δύσκολα στη Μόρια, το αποχετευτικό και η επαύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του ηλεκτρικού. Πέρυσι τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε μετά από πίεση η μελέτη του αποχετευτικού, έχει περάσει ένας χρόνος και τρεις μήνες και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Δεν φταίει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει “κολλήσει” σε ένα γρανάζι μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Οικονομίας, της ειδικής διαχείρισης που ελέγχει τα χρήματα από την ΕΕ».

«Απορώ γιατί άφησαν αυτό το θέμα να κάνει ρεζίλι την χώρα, τον πρωθυπουργό, δύο υπουργούς (τους κ.κ. Μουζάλα και Βίτσα), για γραφειοκρατικούς λόγους. Απορώ, έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ελπίζω ότι θα γίνει αυτό που είπε ο κ. Βίτσας, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τις επόμενες ημέρες και θα βγει στη Διαύγεια ο διαγωνισμός», όπως είπε.