ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια σήμερα

demena_ploia-2

Η ΠΝΟ με εξώδικη επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας ζητά τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών. (Λόγω της 24ωρης απεργίας οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προγραμματίσει τροποποιήσεις των προγραμματισμένων δρομολογίων τους).

Η υπογραφή νέων ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις στα πλοία των διεθνών γραμμών, η παραβίαση των ωρών εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας, η ανεργία, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, αλλά και η υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι τα ζητήματα που θέτει η ΠΝΟ.

Για τα παραπάνω, άλλωστε είχε συνάντηση την Δευτέρα με εκπροσώπους της ΠΝΟ ο Υπουργός Ναυτιλίας παρουσία των δύο γενικών γραμματέων, Χρήστου Λαμπρίδη και Γιάννη Θεοτοκά, όπως επίσης και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτη Ράπτη.

Στο θέμα της υπογραφής της νέας ΣΣΕ στην ποντοπόρο, που εκκρεμεί από το 2010, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων των ναυτικών τόνισαν ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της θεσμοθετημένης σύμβασης εργασίας και εξέφρασαν με κάθε τρόπο την κάθετη αντίθεσή τους στη θέση των εφοπλιστών, που θέλουν να επιβάλουν ως νέα σύμβαση εργασίας την Διεθνή σύμβαση Εργασίας, που ισχύει για τους αλλοδαπούς ναυτικούς, και εκφράστηκε στην προ ημερών συνέντευξη του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θόδωρου Βενιάμη.

Ο Π. Κουρουμπλής είπε στους εκπροσώπους της ΠΝΟ ότι η συμφωνία σύναψης ΣΣΕ θα πρέπει να επιτευχθεί ανάμεσα στην ΠΝΟ και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ δεσμεύτηκε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα ισχύσει για όλους με ευθύνη όλων των στελεχών του υπουργείου» , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα χαϊδέψει τ’ αυτιά κανενός».