Εντάσεις και επεισόδια από νωρίς εχτές το απόγευμα στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Όλα ξεκίνησαν στην πτέρυγα των ανηλίκων η οποία βρίσκεται κοντά στην είσοδο του κέντρου, κατά την ώρα που έκαναν επίσκεψη στο κέντρο ο Αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό του.
Οταν οι ανήλικοι αντελήφθησαν την παρουσία των επισήμων αντέδρασαν και άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν με πετροπόλεμο που είχε σαν αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς μεταξύ των ανηλίκων, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών.
Κατά την διάρκεια των επεισοδίων, οι εργαζόμενοι στο κέντρο (μέλη ΜΚΟ και άλλοι) βγήκαν έξω από αυτό, ενώ πολλοί ανέφεραν ότι μπόρεσαν και βγήκαν από αυτό με την βοήθεια προσφύγων που έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου, οι οποίοι σχημάτισαν κλοιό προστασίας γύρω τους προκειμένου να τους οδηγήσουν με ασφάλεια στην έξοδο.
Η αστυνομία επενέβη προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη με χειροβομβίδες κρότου λάμψης ενώ αργότερα έκανε και χρήση χημικών, ενώ από αργά το απόγευμα είχε αποκλείσει τον δρόμο μπροστά από την κεντρική είσοδο του κέντρου
Μέχρι αργά το βράδυ οι εντάσεις συνεχίζονταν, ενώ πληροφορίες από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης αναφέρουν, μέχρι αργά το βράδυ, συνεχείς μεταφορές ελαφρά τραυματιών κυρίως από πέτρες και ξύλα.
Στο κέντρο κράτησης της Μόριας, κρατούνται πάνω από 3500 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά ανήλικα και ασυνόδευτα παιδιά, ενώ τις τελευταίες ημέρες το κλίμα μεταξύ κυρίως των μεταναστών και των ανηλίκων ήταν έντονα βεβαρυμένο με συνεχή επεισόδια και μεταξύ τους αντεγκλήσεις.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε αναρτήσεις στο fb εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Μόρια, την Παρασκευή τουλάχιστον από την Παρασκευή είχαμε διαπληκτισμούς στην ουρά του φαγητού, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχαμε νέα επεισόδια με επέμβαση της αστυνομίας αυτή την φορά.
Αφορμή, ήταν διενέξεις μεταξύ Σύρων, Αφγανών και Πακιστανών που κρατούνται εκεί και που δεν φαντάζουν καθόλου παράλογες αν υπολογίσει κανείς ότι χιλιάδες άνθρωποι με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές προελεύσεις βρίσκονται σε εγκλεισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να κατανοούν τους λόγους που η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου μακριά από τις πολεμικές συρράξεις τους οδήγησε σε φυλάκιση.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η διάχυτη απογοήτευσή τους αφού μαθαίνουν για τις επιστροφές στην Τουρκία, όπου κάθε άλλο παρά ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται.