ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Επιτέλους! Έφτασε στο δήμο Λέσβου η απόφαση για την αποζημίωση των κατοίκων της Μόριας

Απόφαση επιχορήγησης του δήμου Λέσβου για τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Μόριας έφτασε σήμερα το πρωί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Απόφαση που από τον Φεβρουάριο περίμενε το χωριό για να πάρει να χρήματα που δικαιούνται οι κάτοικοι από τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους από την γειτνίαση με το κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Από σαράντα κύματα πέρασε το θέμα της καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους αφού  οι ζημιές είχαν πραγματοποιηθεί το 2015 και ακόμα οι δικαιούχοι δεν έχουν αποζημιωθεί. Ο δήμος είχε ολοκληρώσει έγκαιρα τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, εν τούτης δε υπήρχε φόρμουλα να δοθούν τα χρήματα και μόλις τον Φεβρουάριο του 2017 με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δόθηκε η δυνατότητα τα χρήματα να δοθούν μέσω του δήμου. Σύμφωνα με την τροπολογία «από τις προτεινόμενες διατάξεις, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού εφάπαξ δαπάνη από την επιχορήγηση του Δήμου Λέσβου, για την καταβολή στους δικαιούχους της αποζημίωσης, το ύψος της οποίας, ανέρχεται στο ποσό των 170 χιλ. ευρώ, περίπου». Και πάλι όμως οι αποζημιώσεις στους κατοίκους δε δόθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσπιστία πια για τις προθέσεις του υπουργείου.

«Και ο Άγιος φοβέρα θέλει»

Στην επίσκεψη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα πριν από λίγες μέρες στη Μυτιλήνη όπου συνόδευσε την Ελβετίδα Υπουργό Δικαιοσύνης, μέσα στο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών τον περίμενε ο πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης και σε πολύ έντονο ύφος έφερε τον Υπουργό προ των ευθυνών του ζητώντας του άμεσα να δώσει εντολή να εκταμιευτούν τα χρήματα για να αποδοθούν στους δικαιούχους «που περιμένουν εδώ και δύο χρόνια και εισπράττουν μόνο την κοροϊδία του Υπουργείου».

Πότε θα πάρουν οι Μοριανοί τις αποζημιώσεις

Όπως είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής Νίκος Καρασάββας  «αν δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που να μας το απαγορεύουν, θα φέρουμε το θέμα στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει τη Δευτέρα , θα αποδεχτούμε την επιχορήγηση και από κει και πέρα , αν ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία τα χρήματα θα πρέπει να είναι τις επόμενες ημέρες στη διάθεση των κατοίκων. Δε θέλω όμως να δεσμευτώ , γιατί το θέμα αυτό κόλλησε και καθυστέρησε τόσο πολύ από το Υπουργείο που δε θέλουμε να πούμε κάτι και να μη γίνει».