Δεν είναι πολύς καιρός που αναδείξαμε το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα για την άρση της Καραντίνας του καταρροϊκού πυρετού, που έχει επιβληθεί στον τόπο μας τα τελευταία εφτά χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος από χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων. Όμως, από τις συζητήσεις που κάνουμε καθημερινά με δεκάδες από αυτούς, φαίνεται πως η υπόθεση αυτή ήταν η κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου!
Γιατί ενώ η καραντίνα πλήττει οικονομικά τους κτηνοτρόφους αντιθέτως φαίνεται πως γίνεται ευκαιρία και αφορμή να βγάλουν λεφτά πολλοί άλλοι επιτήδειοι.
Έτσι, μεταξύ άλλων, οι κτηνοτρόφοι μας αναφέρουν ότι στα πλαίσια των μετακινήσεων ζώντων ζώων (αμνών και αιγοπροβάτων) από το νησί μας προς την Ηπειρωτική Ελλάδα, που προορίζονται για άμεση σφαγή, δεν γίνονται επίσημοι κτηνιατρικοί έλεγχοι κατά τη φόρτωση των ζώων επάνω στα φορτηγά οχήματα και δεν υπάρχει επίβλεψη από κτηνίατρο σε κανένα σημείο φόρτωσης του νησιού μας.
Όμως το σοβαρότερο από όλα είναι ότι, ενώ υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ που καθορίζει επακριβώς τους όρους που διέπουν τις μετακινήσεις ζώντων ζώων από περιοχές με καραντίνα, όπως η δική μας, και προβλέπει ρητά ότι είναι υποχρεωτικοί οι έλεγχοι, όχι μόνο στο σημείο της φόρτωσης, που είναι σημείο αναφοράς για το τι ζώα και πώς αυτά επιβιβάζονται στα ειδικά οχήματα, αλλά και στον εμπορικό λιμένα, όπου προβλέπει επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο. Οι έλεγχοι, καθώς φαίνεται, δεν γίνονται όπως πρέπει ή δεν γίνονται καθόλου.
Γνωρίζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, θα θέλαμε να μάθουμε από τον Αντιπεριφερειάρχη Προσωπικού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου αν κατά τις ημέρες αναχώρησης των συγκεκριμένων οχημάτων που μεταφέρουν ζώντα ζώα (καθημερινές, εξαιρέσιμες και αργίες) υπάρχουν «εντολές έγκρισης μετακίνησης» των κτηνιάτρων της Περιφέρειας που μεταβαίνουν στα σημεία φόρτωσης των ζώων, αν υπάρχει από την Κτηνιατρική Υπηρεσία ημερολόγιο επισήμων κτηνιατρικών ελέγχων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και πόσοι έλεγχοι έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, για να δούμε αν διασφαλίζεται η νομιμότητα της όλης διαδικασίας. Και επί πλέον να μας πει, αν ξέρει, γιατί τα φορτία φεύγουν συνήθως, απ’ όσο είμαστε σε θέση να ξέρουμε, μόνο την Κυριακή και αν εκ περιτροπής επιβλέποντες είναι όλοι οι κτηνίατροι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας που διοικητικά προΐσταται.
Το θέμα δεν έχει μόνο διοικητικές διαστάσεις αλλά και οικονομικές. Γιατί αν έχουν εκδοθεί «εντολές έγκρισης κίνησης» ενώ δεν έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα παραστατικά είσπραξης για την αμοιβή των κτηνιάτρων, ώστε να έχει και κάποιο έσοδο το δημόσιο, τότε σημαίνει ότι οι επιβλέποντες κτηνίατροι, υποβάλλονται κυριακάτικα σε όλη αυτή την πολύωρη ταλαιπωρία, ξοδεύοντας μάλιστα χρήματα από την τσέπη τους για την αγορά των καυσίμων της μετακίνησής τους, για… την ψυχή της μάνας τους.
Όμως, σε αυτή την περίπτωση, τα «ψυχικά» αυτά θα ήταν τόσα πολλά, αν κρίνουμε από τις εκατοντάδες χιλιάδες ζώντα ζώα που έχουν διακινηθεί τα τελευταία χρόνια, που κάποιες μανάδες στην Λέσβο λογικά θα έπρεπε να είχαν αγιάσει!
Τι λέτε λοιπόν κ. Αντιπερειφερειάρχα προσωπικού της Περιφέρειας; Έχετε κάποια απάντηση για όλα αυτά, ή πρέπει να απευθυνθούμε στον τοπικό Μητροπολίτη ψάχνοντας για αγίες;