ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Κλιμάκιο ευρωβουλευτών στη Λέσβο: Σαφείς αιχμές προς ΕΕ και προβλήματα στη συμφωνία με την Τουρκία

moriaeuropar

“Η πολιτική των κλειστών συνόρων δεν είναι λύση και έχει ως αποτέλεσμα των εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, δήλωσε ο Ούγγρος ευρωβουλευτή Peter Niedermuller, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στη Λέσβο, ως επικεφαλής ομάδας συναδέλφων του. “Οι πρόσφυγες γνωρίζουν πως δεν δεν υπάρχει δυνατότητα να φύγουν για την Ευρώπη και αυτό τους δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και ένταση” τόνισε ο κ. Niedermuller, ενώ για τις συνθήκες εντώς του κέντρου κράτησης στη Μόρια ανέφερε: “η ζωή μετά της 20 Μαρτίου έχει χειροτερέψει. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους που εργάζονται στο χοτ σποτ και μας είπαν πως καθημερινά παλεύουν να λύσουν πολλά προβλήματα, ενώ πολλές ΜΚΟ έχουν φύγει. Η Ευρωπαϊκή ένωση οφείλει να παρέχει άμεσα μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στην Ελλάδα”.

“Η Βρυξέλλες δεν γνωρίζουν την αλήθεια σε όλος της το εύρος για την κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό”, δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ που συμμετείχε στο κλιμάκιο των συναδέλφων της. “Ένα από τα συμπεράσματα της επίσκεψής μας είναι πως η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να στηρίξει περισσότερο την Ελλάδα για το ζήτημα του προσφυγικού”, σημείωσε η ευρωβουλευτής. Ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλόγισε η κ. Βόζεμπεργκ και για την πορεία της μετεγκατάστασης προσφύγων τονίζοντας: “Η ΕΕ έχει ευθύνη για τη μη συμμόρφωση αρκετών κρατών μελών της στα συμφωνηθέντα, όπως η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες”.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ΕΕ-Τουρκίας σημείωσε ο Ούγγρος ευρωβουλευτή Peter Niedermuller: «Η συμφωνία έχει σημαντικά προβλήματα και η κομισιόν, όπως γνωρίζω, προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει. Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο και θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσουμε να λειτουργήσει η συμφωνία».

Στόχος της επίσκεψης της ομάδας των ευρωβουλευτών στη Λέσβο, ήταν η εκτίμηση της κατάστασης, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ανάγκες και μέτρα που πρέπει να ληφθούν, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Εξάλλου, ενημέρωση υπήρξε εντός του Κέντρου Κράτησης στη Μόρια και για ζητήματα, όπως το πώς προχωρούν οι διαδικασίες για τις αιτήσεις ασύλου, οι πληροφορίες και η στήριξη που λαμβάνουν οι πρόσφυγες προς αυτή την κατεύθυνση κ.ά. Το κλιμάκιο των ευρωβουλευτών πραγματοποίησε σύσκεψη με εκπροσώπους εθελοντών στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, συνάντηση με το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό και επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στον Καρά Τεπέ.

Στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τη Λέσβο ήταν οι: Birgit Sippel (S&D, DE), Mariya Gabriel (EPP, BG), Helga Stevens (ECR, BE), Malin Bjork (GUE/NGL, SE), Laura Ferrara (EFDD, IT), Roza Maria Gräfin Thun Und Hohenstein (EPP, PL), Janice Atkinson (ENF, UK), Anna Maria Corazza Bildt (EPP, SE).