ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Λάθρα…

Η κατάθεση στη Βουλή των συγκεντρωτικών στοιχείων από τους ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τη διερεύνηση υποθέσεων μέσα από τις λίστες, αλλά και από το λαθρεμπόριο καυσίμων, ανέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο κομβικό είναι το ζήτημα της φοροδιαφυγής. Ένα πολυδαίδαλο και διαχρονικό ζήτημα, που έχει τεράστιες συνέπειες στην κοινωνία.

Μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες, ύστερα από ελέγχους που είχε διενεργήσει η ΔΕΗ, αποκαλύφθηκαν μια σειρά από εξωφρενικές καταστάσεις. Μία εκ των περιπτώσεων ήταν ιδιοκτήτης που είχε ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο και χρωστούσε 28.000 ευρώ στη ΔΕΗ για ρεύμα που κατανάλωσε στη χιλίων τετραγωνικών μέτρων βίλα στην Κηφισιά. Αποτυπώνοντας πλήρως τη στρεβλή και εν τέλει αντικοινωνική συμπεριφορά τού φοροφυγά με την ευρεία έννοια. Του πολίτη που εκμεταλλεύεται μέχρι τέλους τις αδυναμίες της διοίκησης για να κερδίσει όσο περισσότερα μπορεί εις βάρος της κοινωνίας.

Γιατί ο φοροφυγάς στη χώρα μας δεν αρκείται μόνο στο να κερδίζει κρύβοντας τα εισοδήματά του αλλά συμπεριφέρεται στη συνέχεια ως φτωχός στο κράτος και προκλητικά πλούσιος στην κοινωνία.

Γι’ αυτό το Δημόσιο πρέπει να θωρακιστεί τεχνολογικά και με τα κατάλληλα νομικά εργαλεία να μπορεί να διαλευκάνει υποθέσεις φοροδιαφυγής μέχρι τέλους.

Η αντιμετώπιση αυτή της χρόνιας πληγής είναι μονόδρομος, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, δηλαδή για να μαζευτούν περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, αλλά κυρίως για το σημαντικότερο ζήτημα που είναι το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι καιροί όπου φορολογούμενοι ήταν αυτοί που δεν μπορούσαν να κρύψουν εισοδήματα, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, αλλά και όσοι οικειοθελώς επιθυμούσαν να πληρώσουν φόρους, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο πλούτος που παράγεται στη χώρα πρέπει να δηλώνεται και να πληρώνονται οι φόροι. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να το διασφαλίσουν αυτό και, σε όσους παραβαίνουν προκλητικά αυτή την προϋπόθεση, να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Η φοροδιαφυγή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απλή πράξη παρανομίας αλλά ως έγκλημα κατά της κοινωνίας.