ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Λίμνη η Σκάλα Ερεσού- ζημιές στο Ταβάρι

Φωτο: Γ. Παπαδόπουλος

Για 2η φορά μέσα σε 10 μέρες πλημμύρισε  η δυτική Λέσβος από την ισχυρή βροχόπτωση  που έπληξε το νησί από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το πρωί. Ζημιές προκλήθηκαν στην Ερεσό και το Μεσότοπο όπου έσπασαν ποτάμια και   πλημμύρισαν σπίτια, εξοχικές κατοικίες και θερμοκήπια.

Από τις 11 Ιανουαρίου η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οποιαδήποτε προσπάθεια έγινε τις ημέρες αυτές για τη δημιουργία αναχωμάτων, ισοπεδώθηκε από τη χθεσινή καταιγίδα.

Το θερμοκήπιο του Γιάννη Καξηρή  στην περιοχή του Μεσοτόπου κατεστράφη, τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο από πλημμύρες.

Φωτο: Γ. Παπαδόπουλος

Οπως είπε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο αντιδήμαρχος Ερεσού Αντίσσης «οι εκβολές του ποταμού στη Σκάλα Ερεσού από το 2012 χαρακτηρίστικαν προστατευομένη περιοχή Natura και έχει να καθαριστεί χρόνια το ποτάμι, καθώς έχει άλλο καθεστώ και δεν επιτρέπεται να μπούμε να καθαρίσουμε. Το ποτάμι έσπασε από το όγκο του νερού και πλημμύρισε η περιοχή».

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του οδικό δίκτυο σε όλο το νησί και από το πρωί μηχανήματα του δήμου και τις περιφέρειας απομακρύνουν βράχια και φερτές ύλες από το οδόστρωμα. Παρεμβάσεις έγιναν από το Δήμο στις νέες Κυδωνίες, Μόλυβος -Σκάλα Σκαμιάς, Άντισσα- Βατουσα, αλλά και από την περιφέρεια στις περιοχές Πέτρας – Ανάξου – Σκουτάρου – Σκαλοχωρίου, Παράκοιλα – Άγρας, Κάπης – Πελόπης , και Περιοχή Χάλακα Ακρασίου.

Πολλές ζημιές στο Ταβάρι και στο Χρούσο, τόσο από τη χθεσινή νεροποντή αλλά και από τους θυελλώδεις ανέμους των προηγούμενων ημερών. Ο δρόμο είναι κούφιος από κάτω ενώ ότι προσπάθεια έγινε τις προηγούμενες ημέρες , παρασύρθηκε από το χθεσινό νερό όπως είπε ο πρόεδρος του χωριού Γαβριήλ Πιπίνης, ο οποίος τόνισε ότι ο όγκος του νερού ήταν τέτοιος που δε θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή ωστόσο και στην περιοχή του πολλά ρέματα και ποτάμια δεν είχαν καθαριστεί.