ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Μεγάλη Δευτέρα στη Λέσβο η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας

rania

Η παλαιστινιακής καταγωγής βασίλισσα Ράνια, σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας θα επισκεφθεί τη Λέσβο στις αρχές της Mεγάλης Eβδομάδας καλεσμένη της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης International Rescue Committee.

Μέσω της οργάνωσης αυτής, η βασίλισσα εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη Λέσβο, που τους τελευταίους 15 μήνες έχει δεχτεί τα μεγαλύτερα προσφυγικά ρεύματα.

Η «Αυτού Μεγαλειότης βασίλισσα Ράνια Αλ Αμπντουλάχ του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας», όπως αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση του γραφείου τύπου της Βασιλικής Αυλής, θα επισκεφτεί μόνο το κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, το οποίο λειτουργεί ο δήμος Λέσβου και η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση International Rescue Committee (IRC), η οποία και την προσκάλεσε στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι είναι «η πρώτη επίσκεψη της βασίλισσας Ράνια σε καταυλισμό προσφύγων που αναζήτησαν καταφύγιο και ασφάλεια στην Ευρώπη» και μετά τη δίωρη επίσκεψή της, από τις 12.30 ως τις 2.30 το μεσημέρι, θα μοιραστεί μια σύντομη δήλωσή της, ενώ δεν θα δώσει συνεντεύξεις και δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις.

Εκεί φιλοξενούνται και σήμερα εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες και ευπαθείς ομάδες που έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου και αναμένουν να εξετασθούν από τις αρμόδιες αρχές. Φιλοξενούνται επίσης πρόσφυγες οι οποίοι έφθασαν στο νησί πριν την 20ή Μαρτίου οπότε και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, όσο τα βόρεια  σύνορα παραμένουν κλειστά.