ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

“Μη ασφαλής χώρα η Τουρκία” – Δικαίωση Σύριου πρόσφυγα

moria_unhcr_y_kyvernitis_0

Η πρώτη απόφαση που δικαιώνει Σύρο πρόσφυγα που προσέφυγε κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης που έκρινε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής για αυτόν χώρα. Ο 28χρονος Σύρος πρόσφυγας που βρίσκεται στη Μυτιλήνη είχε υποβάλει αίτημα ασύλου και η πρωτοβάθμια επιτροπή με την  fast track διαδικασία την απέρριψε με αιτιολογία βασιζόμενη στην παραδοχή ότι η Τουρκία πρέπει να θεωρηθεί γι’ αυτόν «ασφαλής τρίτη χώρα». Κατέθεσε προσφυγή δια μέσου του ελληνικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες και η δευτεροβάθμια απόφαση ανέτρεψε την πρώτη  παραπέμποντας την υπόθεση εκ νέου στις αρμόδιες ελληνικές αρχές προκειμένου να εξετασθεί επί της ουσίας το αίτημα  ασύλου που έχει υποβάλει.

Το συμβούλιο για τους πρόσφυγες που χειρίστηκε την υπόθεση τονίζει ότι » Τη στιγμή που η ΕΕ εθελοτυφλεί δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες, η απόφαση αυτή της Επιτροπής Προσφυγών προλαμβάνει βέβαιες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων του προσφεύγοντος, προστατεύοντας την Ελλάδα από μελλοντικές καταδικαστικές αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων καθώς, μεταξύ άλλων, η Τουρκία διατηρεί τον γεωγραφικό περιορισμό που έχει διατυπώσει στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και επομένως οποιοδήποτε καθεστώς χορηγεί σε πρόσφυγες δεν πληροί τις προϋποθέσεις του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι αναφορές για βίαιη αποτροπή εισόδου, κράτηση σε απάνθρωπες συνθήκες, μη πρόσβαση σε διαδικασία υποβολής αιτήματος χορήγησης προστασίας και επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων.»

Η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής δε σημαίνει ότι ο Σύρος πρόσφυγας θα μείνει απαραιτήτως στη χώρα, αλλά ότι εντάσσεται στη διαδικασία επί της ουσίας εξέτασης του αιτήματός του για άσυλο στην Ελλάδα αφού η fast track διαδικασία που πραγματοποιείται στα νησιά ουσιαστικά εξετάζει αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τον εκάστοτε αιτούντα άσυλο.

Άσυλο

Όσον αφορά την πρόοδο των χιλιάδων αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβληθεί στη Λέσβο (3.214), η διαδικασία εξακολουθεί να κινείται αργά κυρίως στην εξέταση των προσφυγών. Στη Λέσβο έχουν αναλάβει «υπηρεσία» στην εξέταση αιτημάτων ασύλου 170 υπάλληλοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου , ενώ άλλοι 100 αναμένεται να τοποθετηθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα στο χοτ σποτ της Μόριας. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 945 αιτήματα στα πέντε χοτ σποτ ( με το 90% να αφορά το κέντρο της Μόριας), από αυτά τα 268  κρίθηκαν θετικά και θα εξεταστούν από τις κεντρικές υπηρεσίες ασύλου στην Αθήνα για το αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, ενώ όσες υποθέσεις κοινοποιήθηκαν στους ενδιαφερόμενους απορριπτικές (περί τις 150) έχουν κατατεθεί προσφυγές.

Μέχρι στιγμής συνεχίζουν οι υπηρεσίες να εξετάζουν μόνο τις αιτήσεις των Σύρων προσφύγων ενώ δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα οι επιτροπές που θα εξετάζουν τις αιτήσεις των οικονομικών μεταναστών.