ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Μια σύντομη ματιά στις σημερινές ειδήσεις (Τρίτη 15/11)

betahaus-coworking-berlin

Ελέω Ομπάμα, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και κλειστών σταθμών μετρό, είπα να μην προκαλέσω την τύχη μου σήμερα κι έκατσα στο σπίτι. Οπότε, η ενημέρωση που ακολουθεί είναι αποκλειστικά από την εικόνα των ενημερωτικών sites, που ούτως ή άλλως ασχολούνται κυρίως με τη ζωντανή αναμετάδοση της επίσκεψης Ομπάμα.

Ωστόσο, μια ματιά στα πρωτοσέλιδα δείχνει πως η σημαντική επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον –κάθε άλλο: εξίσου ψηλότερα στην ατζέντα βρίσκονται οι συζητήσεις για την “τελική ευθεία” της β΄αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, όπως και οι μειώσεις που φέρνει εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών (σε εφαρμογή του ήδη ψηφισμένου ασφαλιστικού) στις συντάξεις του Δημοσίου (το θέμα είναι πρωτοσέλιδο σε Έθνος και Ελεύθερο Τύπο).

Με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα, δύο ενδιαφέρουσες αναλύσεις –η μία αισιόδοξη, αν και έρχεται από το Γερμανικό Πρακτορείο, η άλλη απαισιόδοξη, από τους ΝΥΤ (που κοντράρει τις υψηλές προσδοκίες της κυβέρνησης Τσίπρα από την επίσκεψη). Πολύ σχετική (κι ελπίζει κανείς και βοηθητική) με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αναδείξει την ελάφρυνση του χρέους ως επείγον θέμα, είναι η σχετική ερώτηση που θα καταθέσει στη γερμανική Βουλή η ΚΟ του Die Linke, η οποία θίγει όλα τα σημαντικά θέματα (βιωσιμότητα, Eurogroup, ΔΝΤ, ιδιωτικοποιήσεις).

Δυο ειδήσεις που παίζουν αρκετά ψηλά σήμερα, μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας σε δέκα κρατίδια και η χθεσινή ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Τέλος, στα θέματα του προσφυγικού:

Ιταλία: 550 πρόσφυγες διασώθηκαν χθες στη Μεσόγειο