ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

“Νέα ανάπτυξη”: Η δουλειά της κυβέρνησης, η δουλειά η δική μας

6c3b083cc35d0979cb093005edba615d_L

Με τις πρόσφατες προσκλήσεις των  προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ειδικότερα εκείνων που αφορούν την “ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των νέων πτυχιούχων” και τη “νεοφυή επιχειρηματικότητα” η κυβέρνηση της Αριστεράς δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται την “νέα ανάπτυξη” και ποια, κατά τη γνώμη της, θα είναι τα υποκείμενα της.

Νέοι, νέοι επιστήμονες που σήμερα είτε φεύγουν από τα νησιά μας, είτε είναι άνεργοι με άλλα λόγια ο “κόσμος των από κάτω”. Με ποσοστά και ύψος χρηματόδοτησης που μέχρι σήμερα δεν τα έχουμε συνηθίσει και με προτεραιότητα στα νέα οικονομικά σχήματα, αυτά της συνεργατικής οικονομίας.  Στοχευμένες δράσεις, σε τομείς που από τη μια έχουν δυναμισμό και πατάνε γερά τα πόδια τους και στις δυνατότητες της τοπικής οικονομίας, ενώ από την άλλη μπορούν, χωρίς “εμπόδια εισόδου”,  να μπουν σε αυτές τις αγορές, όλοι όσοι μέχρι πριν ήταν εκτός.

Από την άλλη, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, ότι εκτός από τα χρηματοδοτικά κίνητρα που θα δίνονται μέσω των διαφόρων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει και την ανάπτυξη μιας σειράς από ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία: Μικροπιστώσεις, που θα δίνονται μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας και θα απευθύνονται κυρίως στις ομάδες του πληθυσμού που σήμερα είναι εκτός τραπεζικού συστήματος.

Μια άλλη διάσταση της νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι αυτή της στήριξης και ενίσχυσης των συνδυασμένων δράσεων, της ενίσχυσης και δημιουργίας δικτύων, των λεγόμενων clusters ή “επιχειρηματικών οικοσυστημάτων”.

Οπως γνωρίζουν όσοι είναι σχετικοί με τον χώρο, τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά έχουν  αποτύχει. Αυτό που σήμερα θα εγγυηθεί την επιτυχία τους είναι ότι αυτές οι προσπάθειες θα είναι ανοιχτές στην κοινωνία και θα πατάνε πάνω στις εμπειρίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακτήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ειδικότερα των νέων.

Είναι φανερό ότι σιγά – σιγά σχηματίζεται το απαραίτητο περιβάλλον έτσι ώστε να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι της ανάπτυξης νέες δυνάμεις, αυτές  που μέχρι σήμερα δεν είχαν προνομιακή σχέση με την αγορά. Να μπουν στο παιχνίδι με τους δικούς τους όρους και όχι με τους όρους της αγοράς.

Και αυτό ακριβώς είναι το κλειδί της επιτυχίας ή της αποτυχίας: Με ποιο τρόπο δηλαδή, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα είναι “εκτός” και αισθάνονται τις δυνατότητες, τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους να απαξιώνονται θα μπορέσουν να ενταχθούν σε ένα κίνημα “νέας ανάπτυξης”, μιας ανάπτυξης που δεν θα δουλεύει για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς;

Η ανάπτυξη τοπικών δομών σε επίπεδο χωριού, γειτονιάς και πόλης, που θα ενημερώνουν, θα βοηθάνε και θα στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες να γίνουν οι φορείς αυτής της “νέας ανάπτυξης”, η ένταξη σε αυτές τις δομές των εμπειριών που η κοινωνία μας με την αυτενέργεια της έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, η διαφάνεια και ο κοινωνικός έλεγχος τους, ο δημοκρατικός και ανοιχτός προγραμματισμός της δράσης τους, με άλλα λόγια η πλατεία συμμετοχή του “κόσμου των από κάτω” σε αυτή την νέα αναπτυξιακή διαδικασία, είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να παίξουν τον καθοριστικό ρόλο.

Αν, τελικά, η “δουλειά της κυβέρνησης” είναι να διαμορφώνει όλο εκείνο το θεσμικό πλαίσιο αλλά και τα κίνητρα που θα δίνουν χώρο και θα επιτρέπουν  στον “κόσμο των από κάτω”, από αντικείμενα εκμετάλλευσης να γίνονται “συνειδητοί συλλογικοί παραγωγοί”, η “δουλειά” αυτού του κόσμου, δηλαδή όλων εμάς, είναι να αξιοποιήσουμε και να διευρύνουμε τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται, να είμαστε εμείς που θα γίνουμε τα υποκείμενα της “νέας ανάπτυξης” γιατί μόνο έτσι τα οφέλη της θα είναι για εμάς. Αυτό θα είναι το στοίχημα μας.

Σε αυτό το στοίχημα ο κόσμος της εργασίας της Λέσβου, με τις συσσωρευμένες από παλιά εμπειρίες του, της συλλογικότητας και του κοινοτισμού, έχει πολλά να προσφέρει!