ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Οι «ανίκανοι» συριζαίοι!

Darts

 

Η ανάγκη για την ίδρυση ιατροδικαστικής υπηρεσίας στη Λέσβο, ήταν μια παλιά και πονεμένη ιστορία. Ήρθε όμως πιο κοντά στην υλοποίησή της  από τη στιγμή που ιδρύθηκε – τελικά – εφετείο στο Β. Αιγαίο (μια άλλη εξίσου πονεμένη και παλιά ιστορία). Αυτό γιατί η ίδρυση του εφετείου, στο τέλος του 2013, άνοιγε ταυτόχρονα και την πόρτα και για την δημιουργία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Υπουργός δικαιοσύνης όταν ιδρύθηκε το εφετείο ήταν ο κ. Αθανασίου, ο σημερινός βουλευτής της ΝΔ που μόλις πριν από μερικές ημέρες έκανε ερώτηση στη βουλή “για την ίδρυση ιατροδικαστικής υπηρεσίας στο Β. Αιγαίο“.

Δεν είναι περίεργο που ο κ. Αθανασίου δεν είχε κάνει ούτε μια ερώτηση για το ίδιο θέμα όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν “στα πράγματα” ήταν η ΝΔ και αυτός υπουργός της. Πως θα μπορούσε άλλωστε; Θα έκανε το πρωτοφανές να ρωτάει δηλαδή τον εαυτό του. Γιατί αυτός θα έπρεπε να είχε πάρει – τότε – τη σχετική απόφαση, που όμως επειδή ποτέ δεν την πήρε, τώρα ρωτάει τους “ανικάνους συριζαίους”

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Η ίδρυση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στη Λέσβο, κάτι που δεν το είχαν κάνει τόσα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το έκανε, ένα μόλις χρόνο μετά από την ανάληψη της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μόνο η αφορμή για να αναρωτηθούμε: Αραγε έχει κάποια βάση αυτή η προπαγάνδα που εντέχνως κάνουν τα συστημική ΜΜΕ και το σύστημα της διαπλοκής (πολιτικό και κοινωνικό) περί των “ανίκανων… του ΣΥΡΙΖΑ“.

Αν είναι αλήθεια αυτό που λένε οι παλιοί αριστεροί, ότι δηλαδή «η πείρα μας διδάσκει όλους», τότε και εδώ στη Λέσβο εύκολα ο κάθε ένας και η κάθε μια μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του/της: Σε πολλά πράγματα “οι ανίκανοι του ΣΥΡΙΖΑ” έχουν ξεπεράσει τους “χρήσιμους” και “έμπειρους” της παλιάς (κυβερνητικής και πολιτικής) …κατάστασης.

Αξίζει όμως να σταθούμε σε ένα εντελώς πρόσφατο παράδειγμα. Οι «ανίκανοι του ΣΥΡΙΖΑ» τάχιστα από τη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα με την αδυναμία πληρωμής της επιχορήγησης των αγροτικών γιατρών που έχει αποφασιστεί από την περιφέρεια, έφτιαξαν και ψήφισαν τροπολογία που λύνει τα χέρια της τοπικής «παρέδρου».

Αλλά δεν είναι μόνο στο θέμα της υγείας, όπου για πρώτη φορά μετά από πολλά – πολλά χρόνια, το σύστημα υγείας στη Λέσβο ενισχύεται με προσωπικό, κάτι για το οποίο άλλωστε έχουμε γράψει αναλυτικά σε προηγούμενη ανάρτησή μας.

Να πάμε στους αγρότες;

Ολοι οι αγρότες της Λέσβου, γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση είχε και έχει να αντιμετωπίσει τα λάθη και τις παραλήψεις  των προηγούμενων  «έμπειρων» κυβερνήσεων, την αλλαγή του καθεστώτος της νέας ΚΑΠ κ.α..

Οι «ανίκανοι» όμως «του ΣΥΡΙΖΑ», μόνο μέσα στο Δεκέμβρη κατάφεραν να πληρωθούν πάνω από 2,1 δις στον αγροτικό κόσμο. Αυτά αφορούσαν την  προκαταβολή της βασικής  επιδότησης και παλιές πληρωμές (που τις είχαν αφήσει αμανάτι οι «έμπειροι»).  Με την επίλυση της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων σε πανελλαδικό επίπεδο  εξασφάλισαν τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.

Αύξησαν  το ανώτερο ποσό για το καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2014 και 2015 από τα 5.500 ευρώ στα 7.500 ευρώ ανά παραγωγό,  ψήφισαν την απαλλαγή φορολόγησης των επιδοτήσεων μέχρι το ύψος των 12.000 ευρώ, ενώ  η σύνδεση της κτηνοτροφίας με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ανεβάζει από τα 4 στα 7 ευρώ το ποσό ανά θηλάζουσα προβατίνα.

Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν  συνολικά οι επιδοτήσεις στον νομό μας, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο, μιας και όλοι και όλες γνωρίζουν ότι συνολικά οι πόροι της ΚΑΠ για την χώρα μειώθηκαν. Αυτό επίσης μεταφράστηκε σε αύξηση ή σταθεροποίηση  του ποσού (και μόνο σε μερικές περιπτώσεις σε μικρές μειώσεις) που εισέπραξε η πλειοψηφία των αγροτών μας.

Όλα καλά λοιπόν; Προφανώς όχι.

Το μπλέξιμο με την εξισωτική, που πάντως σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες θα πληρωθεί σύντομα, δείχνει ότι υπάρχει όντως έλλειψη εμπειρίας, αλλά όπως και να το κάνεις όταν καταφέρνεις μέσα σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας να πληρώνεις και παλιές οφειλές, μόνο «ανίκανο» δεν σε κάνει.

Άλλο παράδειγμα: Δημόσιοι υπάλληλοι

Οι «ανίκανοι του ΣΥΡΙΖΑ» κατάφεραν μόνο μέσα σε ένα χρόνο, να αλλάξουν την ψυχολογία ενός ολόκληρου τομέα. Ας θυμηθούμε όλοι και όλες την κατάθλιψη και τον φόβο που σκίαζε μόλις, κάτι λίγο παραπάνω από ένα χρόνο πριν, τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Ο φόβος της απόλυσης είχε παραλύσει όλο το σύστημα. Άραγε είναι ίδια η κατάστασή τώρα;

Και όχι μόνο αυτό. Με τις τελευταίες αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η πλειοψηφία τους θα δει, έστω και μικρές αυξήσεις (για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια) στο μισθό τους.

Είναι όλα καλά; Προφανώς όχι. Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης, που για πρώτη φορά επιχειρεί, στην πράξη πια, να «απογαλακτίσει το κράτος» από τα κόμματος, είναι μια πρώτη απάντηση στην παθογένεια του δημόσιου τομέα.

Ένα τρίτο παράδειγμα: Παιδεία

Παρά την αναταραχή, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση στα σχολεία της Λέσβου έχει πια ομαλοποιηθεί, τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των καθηγητών και τους δασκάλων.

Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να αυξηθεί το ποσοστό των προσλήψεων των αναπληρωτών  συγκριτικά με το 2014-15, σε πάνω από 17%.

Υπάρχουν ανοιχτά θέματα; Προφανώς!

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών μέσα στο 2016. Η «χρησιμότητά» της και η «ικανότητά» της, θα κριθεί, τελικά, από το εάν καταφέρει να τηρήσει αυτή την υπόσχεσή της.

Είναι τελικά όλα τόσο ρόδινα;

Και πάλι προφανώς όχι. Υπάρχουν μια σειρά από «γκρίζες ζώνες».

Για παράδειγμα… οι άνεργοι:

Ακόμα περιμένουν να δούνε συγκεκριμένες κινήσεις που θα αλλάζουν προς το καλύτερο την κατάστασή τους. Αν και η εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα για την υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων είναι ένα σημαντικό βήμα, αυτό δεν φτάνει. Ο άνεργος θέλει δουλειά και εδώ η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει.

Όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα:

Ακόμα περιμένουν να δούνε την υλοποίηση της εξαγγελίας για τις «συλλογικές διαπραγματεύσεις» και την «αύξηση του βασικού μισθού.

Συνολικά όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτό: Η κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας του απλού – καθημερινού κόσμου, δηλαδή όλων εμάς, δεν χειροτέρεψε σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

Τελικά όντως δεν είναι τόσο «ανίκανοι» οι «ανίκανοι του ΣΥΡΙΖΑ»;

Υπάρχει όμως ένας τομέας όπου οι «ανίκανοι του ΣΥΡΙΖΑ» απέδειξαν ότι όντως είναι «ανίκανου» και σε αυτό έχουν δίκιο οι «χρήσιμοι» και οι «ικανοί».

Ο κάθε ένας και η κάθε μια, τουλάχιστον εδώ στη Λέσβο, ξέρει ότι «αυτοί οι Συριζαίοι από όταν ήρθαν στα πράγματα» δεν άλλαξαν ΟΥΤΕ έναν από τους διευθυντές και προϊστάμενους, σε θέσεις κλειδιά, των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών. Για να είμαστε όμως δίκαιοι να πούμε ότι η μόνη αλλαγή που έγινε, είναι αυτή του προϊστάμενου της διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Ολοι και όλες θυμούνται τι γινότανε, παλαιότερα, όταν κυβερνούσαν οι “ικανοί” και υπήρχαν κυβερνητικές αλλαγές ή έστω και ανασχηματισμοί εντός της ίδιας κυβέρνησης: Την άλλη μέρα άλλαζαν προϊστάμενοι και διευθυντές.

Οι “ανίκανοι του ΣΥΡΙΖΑ” έκαναν έναν ολόκληρο χρόνο να βάλουν δύο «δικούς τους ανθρώπους» στη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Οι «ανίκανοι του ΣΥΡΙΖΑ» ΔΕΝ έχουν αλλάξει ακόμα τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου και δεν θα τον αλλάξουν γιατί βοήθησαν να περάσει στο δήμο.

Για να είμαστε όμως και πάλι δίκαιοι, σε επίπεδο τοπικού δημόσιου οργανισμού με διορισμένη διοίκηση, η μόνη αλλαγή που κατάφεραν να κάνουν είναι αυτή στο Θεομήτωρ. Γρήγορα έμειναν με την «χαρά», από τη στιγμή που η νυν πρόεδρος του αποχώρησε το καλοκαίρι από το κόμμα.

Συμπέρασμα;

Σε σχέση με τους «έμπειρους» και «ικανούς» των προηγούμενων κυβερνήσεων,  οι συριζαίοι, έχουν κινηθεί πιο γρήγορα, τουλάχιστον στα θέματα της υγείας, στο θέμα των αγροτών, των δημοσίων υπαλλήλων και της παιδείας.

Στα θέματα της ανεργίας και της μισθωτής εργασίας, έχουν μείνει στάσιμοι, δεν υπάρχει σύγκριση όμως με τους «εμπείρους» και «ικανούς» γιατί, για τους δεύτερους, αυτός ο κόσμος δεν υπάρχει

Εκεί που έχουν μείνει αρκετά πίσω, οι συριζαίοι, είναι στην στελέχωση του τοπικού κρατικού μηχανισμού, με «δικό τους κόσμο». Πραγματικά «άχρηστοι»!

Εδώ όμως οι «έμπειροι» και οι «ικανοί» δεν πιάνονται. Άλλωστε αυτοί είναι που σε αυτά τα πράγματα κάνουν ακόμα κουμάντο.

Φανταζόμαστε όμως, ότι η πλειοψηφία του κόσμου, θέλει τους συριζαίους, να είναι χρήσιμοι σε όλα τα άλλα και ας είναι «ανίκανοι» σε αυτά!