ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Πέθανε ο Αντώνης Καλογιάννης

Ο σπουδαίος και αγαπητός ερμηνευτής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του ήταν ταλαιπωρημένη.

Είχε τραγουδήσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, του Αργύρη Κουνάδη καθώς και -μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού- στο δίσκο του Δήμου Μούτση «Συνοικισμός Α», που κυκλοφόρησε το 1972.

Επίσης -μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη- στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», που κυκλοφόρησε το 1979.

Ήταν ανέκαθεν και σταθερά ενταγμένος στην ανανεωτική Αριστερά.

Λίνα Μενδώνη: Δημοφιλής καλλιτέχνης και ευγενής άνθρωπος

«Από τη στιγμή που τον ανακάλυψε τυχαία ο Μίκης Θεοδωράκης και τον ανέβασε στη σκηνή, στις ιστορικές του συναυλίες, μέχρι το αποκορύφωμα της επιτυχίας του, ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε πάντα ένας δημοφιλής καλλιτέχνης και ένας ευγενής άνθρωπος» αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Είπε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δισκογραφίας, αλλά κι ένα πλήθος, αγαπητών στο κοινό, τραγουδιών, την περίοδο που ασχολήθηκε κυρίως με το «ελαφρύ», ερωτικό τραγούδι. Ο Καλογιάννης με την εκφραστική ερμηνεία του, ανάμεσα στο τραγούδι και την γλυκιά αφήγηση, ήταν οικείος και εξέπεμπε τρυφερότητα. Τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να μας τον θυμίζουν, όπως και το ήθος και τη σεμνότητά του.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του» επισημαίνει.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεπής και σεμνός καλλιτέχνης

«Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ένας συνεπής και σεμνός καλλιτέχνης, υπηρετώντας με πίστη το έντεχνο ελληνικό τραγούδι» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Είχε την ευτυχία να συναντηθεί από νωρίς με τον Μίκη Θεοδωράκη και συμπορεύτηκε μαζί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Δικτατορία, συμμετέχοντας σε κάποιους από τους σημαντικότερους δίσκους στη νεότερη ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Αποτέλεσε μία από τις κεντρικές φωνές διαμαρτυρίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών, στις μεγαλειώδεις πολιτικές συναυλίες που διοργανώνονταν ανά τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, υπήρξε και κεντρική φυσιογνωμία των μπουάτ της δεκαετίας του ’70, μετά από την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Με την απόδοσή του στα Επιφάνεια του Γιώργου Σεφέρη και του Μίκη Θεοδωράκη κατάφερε να συμπυκνώσει την ερμηνευτική δεινότητα ενός λαϊκού τραγουδιστή με τη διάθεση πρωτοπορίας που πρέσβευαν οι δημιουργοί του, κάτι που εκπλήρωνε ένα από τα βασικά καλλιτεχνικά αιτήματα της εποχής.

Στη συνέχεια καθιερώθηκε ως τραγουδιστής κυρίως με ερωτικό ρεπερτόριο, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες για πάνω από μία δεκαετία.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σία Αναγνωστοπούλου: Είμαστε αμέτρητοι που σε αποχαιρετάμε σήμερα

«Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης, ο ’’Αντρέας’’ του ’’Σφαγείου’’ των αγώνων μας. Από το υπόγειο τσαγγαράδικο που τον συνάντησε τυχαία ο Μίκης Θοδωράκης, μέχρι την ’’ταράτσα του Αντρέα’’, ο Αντώνης ’’κράτησε τη ζωή του’’ με εκείνο το μοναδικό δωρικό τρόπο που είχαν οι εμβληματικοί εκπρόσωποι του ελληνικού τραγουδιού της δεκαετίας του ’60 και του ’70» επισημαίνει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου.

«Τα τραγούδια του που ακούστηκαν από τις μεγάλες λαϊκές ορχήστρες, σε πολλούς συναυλιακούς χώρους του εξωτερικού, συνόδεψαν τον αντιδικτατορικό αγώνα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τις ελπίδες της νεολαίας στη Μεταπολίτευση. Αλλά και μετά, όταν τραγούδησε τα ερωτικά τραγούδια, τα ερμήνευσε και αυτά με μοναδικό τρόπο. Αντίο αγαπημένε μας Αντώνη ,δεν «είμαστε δυο»,  δεν «είμαστε τρεις»,  είμαστε αμέτρητοι που σε αποχαιρετάμε σήμερα» καταλήγει.

Πάνος Σκουρολιάκος: Καλό σου ταξίδι Αντώνη

«Ο καλλιτέχνης που ταξίδεψε στα πέρατα της γης για να τραγουδήσει τον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελλήνων, το παιδί από την Καισαριανή, ο ερμηνευτής των επιτυχιών, η ερωτική φωνή μιας ολόκληρης γενιάς, ο αγαπητός φίλος, ο Αντώνης Καλογιάννης δεν είναι πια μαζί μας.

Καλό σου ταξίδι Αντώνη» αναφέρει ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρολιάκος.