ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιες αρχές διαχειρίζονται το θέμα της διάσωσης των προσφύγων στη θάλασσα

σκαμια1
Φωτο: Από τη σελίδα του Πλάτανου στο fb

Ριζική αλλαγή έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιες αρχές διαχειρίζονται το θέμα της διάσωσης των προσφύγων στη θάλασσα, τουλάχιστον όσον αφορά την περιοχή της Λέσβου

Σκάφη και ταχύπλοα  του λιμενικού και της Φρόντεξ, περιπολούν όλη την ημέρα και μόλις εντοπίσουν βάρκα στη θάλασσα περισυλλέγουν τους επιβαίνοντες πρόσφυγες και τους οδηγούν στο πλησιέστερο λιμάνι (Μολυβο, Πέτρα, σκάλα Συκάμιας ή  στη Μυτιλήνη). Από εκεί οι πρόσφυγες με λεωφορεία μεταφέρονται στη Μόρια για καταγραφή και ταυτοποίηση.

Τις τελευταίες βδομάδας στο νησί υπάρχουν αρκετά σκάφη της Φρόντεξ που ενισχύουν τις δυνάμεις του ελληνικού λιμενικού. Δυο ταχύπλοα του πορτογαλεζικου λιμενικού είδαμε στο Μόλυβο, ενώ σε μόνιμη βάση στο λιμάνι της Μυτιλήνης υπάρχει ένα σκάφος του βουλγάρικου λιμενικού.

Προφανώς υπάρχουν και άλλα, ενώ το συνολικά αποτέλεσμα και μέχρι αυτή τη στιγμή, που οι ροές είναι σαφώς μειωμένες, ουσιαστικά να είναι πολύ λίγες οι βάρκες που βγαίνουν στη στεριά, όπως γίνονταν παλιά.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι, όπως τουλάχιστον αναφέρει στη σελίδα της στο fb η αυτοοργανωμένη δομή “Πλάτανος” στη σκάλα Συκαμιάς, με βάση τα παραπάνω νέα δεδομένα,  “το διασωστικό σκάφος του Πλατάνου εμποδίζεται από τις αρχές στο να προσφέρει βοήθεια, ακόμα και σε περίπτωση ακινητοποιημένης βάρκας με χαλασμένη μηχανή όπως προχθές“…. “Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στη μέση της θάλασσας για μία ώρα μέχρι να έρθει το μεγαλύτερο σκάφος της Frontex και να τους φορτώσει” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αλληλέγγυοι.