ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας μετεφέρονται οι πρόσφυγες που είναι τα νησιά

WP_20160315_005

Ενώ από τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, άρχισε από σήμερα η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όπως είναι γνωστό στα πλαίσια της συμφωνίας “όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου 2016 και έπειτα θα επιστρέφονται σε αυτήν” κάτι που σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που ήδη υπάρχουν στα νησιά δεν περιλαμβάνονται σε αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Αιγαίου, στη Χίο  το Terra Jet επιβίβασε πάνω από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες και θα αναχωρήσει για λιμάνι της Αττικής, ενώ στη Μυτιλήνη από το πρωί μεταφέρονται στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ και το πλοίο θα αποπλεύσει για το λιμάνι της Καβάλας και από κει θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στα Γιάννενα.

Από τη Λέσβο μέχρι αύριο θα φύγουν 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, από τη Χίο 2.700 άτομα. Σε στάση αναμονής και η Σάμος στην οποία βρίσκονται περί τα 800 άτομα.

Τέλος, το πρωί αναχώρησε και το Αριάδνη από Μυτιλήνη με 334 πρόσφυγες και μετανάστες, για Χίο όπου παρέλαβε άλλους 270 ανθρώπους με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, ενώ  το Μπλού Σταρ Πάτμος αύριο θα επιβιβάσει πρόσφυγες και μετανάστες από Χίο και Σάμο για την ηπειρωτική χώρα.

Στόχος είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά μέχρι και αύριο, θα μετακινηθούν σε δομές που έχουν δημιουργηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα προκειμένου από τη Δευτέρα να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία για τους νέους πρόσφυγες που θα έρχονται στα νησιά.