ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Στη Λέσβο, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο Yuntaishan της Κίνας

Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Yuntaishan της Κίνας, επισκέφθηκαν τη Λέσβο με σκοπό να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και τα γεωλογικά μνημεία του νησιού που αποτελεί στο σύνολο της παγκόσμιο γεωπάρκο της Unesco. Αλλά και να προχωρήσουν τη συνεργασία του κινεζικού γεωπάρκου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε θέματα ανάδειξης γεωλογικών μνημείων και γεωδιατήρησης.

Η αντιπροσωπεία του κινεζικού γεωπάρκου επισκέφτηκε το απολιθωμένο δάσος Λέσβου όπου ενημερώθηκαν για το εκτεταμένο πρόγραμμα προστασίας και συντήρησης των απολιθωμένων δένδρων.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο στο Σίγρι όπου ενημερώθηκαν για τον εκθεσιακό σχεδιασμό, τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις ευαισθητοποίησης για τους φυσικούς κινδύνους και τις καταστροφές. Δήλωσαν δε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από τη δράση για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου με τη χρήση της σεισμικής τράπεζας για την προσομοίωση της σεισμικής κίνησης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης η κινεζική αντιπροσωπεία γνώρισε τον πλούτο της γεωλογικής κληρονομιάς του νησιού, τους σημαντικότερους ηφαιστειακούς γεωτόπους, τα φυσικά τοπία και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου. Επισκέφτηκαν επίσης το Κάστρο Μυτιλήνης, το Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, το Ιερό του Μέσσου και την Έκθεση «Το Δάσος κάτω από το Δρόμο» στο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Δυνατότητες συνεργασίας

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της προβολής των δύο γεωπάρκων, της προστασίας και ανάδειξης των γεωλογικών μνημείων και της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Επίσης, υπογράφηκε συμφωνίας συνεργασίας, η οποία προβλέπει:

– Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων, διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού καθώς και στους τομείς της εκθεσιακής παρουσίασης μουσειακών συλλογών και οργάνωσης, λειτουργίας και προβολής Μουσείων.

– Συνεργασία στους τομείς της έρευνας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της κατάρτισης προσωπικού, ανάπτυξης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και διασύνδεσης των δύο γεωπάρκων.

– Συνεργασία στην προβολή των δύο περιοχών, αντίστοιχα στις δύο χώρες μέσω διαφημιστικών δράσεων.

– Συνεργασία στην παραγωγή κοινών θεματικών εκθέσεων, εκδόσεων και λοιπών υλικών για την προβολή των δύο περιοχών.

– Ανταλλαγή περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων μεταξύ των δύο περιοχών.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας από την Κίνα αναμένεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών και κυρίως στην προβολή της Λέσβου στην Κίνα» δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Σιγρίου καθηγητής Νίκος Ζούρος.