ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: Με αισιοδοξία για την νέα χρονιά

Τον απολογισμό του 2016 καθώς επίσης και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για το 2017, παρουσίασαν σήμερα, ο βουλευτής του κόμματος Γ. Πάλλης, η συντονίστρια της Ν.Ε. Εριφύλη Χιωτέλλη και τα στελέχη του κόμματος Στρατής Νικολάου και Παναγιώτης Λαμπρόπουλος.

Ο Γ. Πάλλης

«Με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Νίσυρο, για πρώτη φορά τίθενται οι βάσεις για την ύπαρξη νησιωτικής πολιτικής στην πατρίδα μας» τόνισε ο Γ. Πάλλης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών της Λέσβου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα πρόνοιας, παιδείας, υγείας και αθλητισμού.

«Εντός ενός μάλλον εχθρικού και δυσοίωνου πλαισίου, τα περιθώρια είναι περιορισμένα αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα με θετικές επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων του νησιού, όπως είναι το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ένα τριπλό υπόδειγμα οικονομικής ενίσχυσης, παροχής υπηρεσιών και προγραμμάτων απασχόλησης, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2016 και στη Λέσβο».

«Για το 2017 δεσμευόμαστε να εντείνουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε το τοπικό σύστημα υγείας να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Αυτά σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των εργασιών στο Βοστάνειο θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου νοσοκομείου στο νησί μας» είπε, ενώ αναφερόμενος στα θέματα της παιδείας, σημείωσε πως: «Ο στόχος μας για το 2017 έχει δύο άξονες: Ο πρώτος είναι να στηρίξουμε το δήμο Λέσβο να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την συντήρηση και εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων. Ο δεύτερος άξονας είναι ένα πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων, έχοντας σε πρώτη προτεραιότητα το Μουσικό σχολείο της Λέσβου»

Σύνδεση ΚΑΠ με νησιωτικότητα

«Για πρώτη φορά συνδέεται τόσο πολύ, με τόσο μεγάλη έμφαση  η ΚΑΠ με την νησιωτικότητα.  Είναι μια κατάκτηση που στο μέλλον πρέπει να διευρυνθεί ακόμα  περισσότερο» τόνισε ο Στρατής Νικολάου, υπεύθυνος του αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

«Αυτό που επιδιώξαμε από την αρχή ήταν να συνδέσουμε ακόμα πιο εμφατικά την ΚΑΠ με την νησιωτικότητα και να δούμε πως θα φτιάξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ  ένα πιο αποτελεσματικό ΟΣΔΕ για να μοιράζει γρήγορα δίκαια και σωστά ταις ενισχύσεις.» σημείωσε. «Παράλληλα υποστηρίξαμε όλα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας και βοηθήσαμε να λυθούν σημαντικά ζητήματα που παρέμειναν για χρόνια άλυτα όπως η διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων, ο κτηνίατρος εκτροφής, ενώ έχουμε δρομολογήσει θέματα που έχουν να κάνουν με την  λειτουργία της κτηνιατρικής υπηρεσίας και την άρση της καραντίνας, αλλά και την αξιοκρατία και την διαφάνεια στην εφαρμογή των προγραμμάτων για να πιάνουν τόπο και τα χρήματα που επενδύονται στον αγροτικό μας τομέα.»

Διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού

«Μέσα στο 2016, έχουν διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό, όλες εκείνες οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού και στην αναστροφή της τάσης που προδιαγράφεται από τα προηγούμενα χρόνια.» είπε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος.

«Υπάρχουν όμως και μια σειρά προϋποθέσεις» σημείωσε «με βασικότερη την ετοιμότητα των τοπικών θεσμών να σχεδιάσουν, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα αξιοποίησης των δυνατοτήτων που σήμερα υπάρχουν στην κατεύθυνσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης.»

«Η ανεργία κατά τη γνώμη μας είναι το βασικό πρόβλημα σήμερα στο νησί και εδώ θα πρέπει να υπάρχουν άμεσες παρεμβάσεις.» συμπλήρωσε «Αυτό λοιπόν που δεσμευόμαστε είναι ότι θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός τοπικού προγράμματος για την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας στο νησί και που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις οποίες κεντρικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες.»

 

Αναλυτικά τα βασικά σημεία των εισηγήσεων είναι τα παρακάτω:

Συνεντευξη τύπου ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου