ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Σύνδεση της ΚΑΠ με την νησιωτικότητα ζητά ο Γ. Πάλλης.

 

Την σύνδεση της ΚΑΠ με την νησιωτικότητα ζήτησε με επιστολή που παρέδωσε ο Βουλευτής Λέσβου του Σύριζα Γιώργος Πάλλης στον Γ. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Θεόδωρο Κασίμη, ζητώντας επί πλέον πόρους για τα νησιά του Β. Αιγαίου, από τα προγράμματα του ΠΑΑ 2014-2010, από τα κονδύλια των συνδεδεμένων ενισχύσεων και από τα κονδύλια για τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

Η ενέργεια του Γ. Πάλλη έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ήδη έχει οριστεί επιτροπή για την αναθεώρηση της ΚΑΠ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.

Μεταξύ άλλων ο στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

“Τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, λόγω της μικρής καλλιεργήσιμης γης που έχουν, σε έκταση και απόδοση, των μικρών αγροτικών κλήρων, της μικρής αγοράς, της αδυναμίας των μικρών εκμεταλλεύσεων να αναπτύξουν οικονομίες κλίμακας, των φυσικών φραγμών στην επικοινωνία , στις μεταφορές, στη γνώση και την καινοτομία, δεν έχουν τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις  να αναπτυχθούν το ίδιο με τις άλλες περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας.

Τις παραπάνω ιδιαιτερότητες αναγνωρίζουν  η Ε.Ε., που με την ερμηνευτική δήλωση 30 του Άρθρου 158 της Συνθήκης του Άμστερνταμ (1997) αναγνωρίζει  ότι «οι νησιωτικές περιφέρειες έχουν δομικά μειονεκτήματα λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους που δυσχεραίνουν την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη»,  καθώς και  το Ελληνικό Σύνταγμα, που στο άρθρο 101 παρ 4. αναφέρει ότι  ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους. Στο νόμο 4150 του 2013 με τον οποίο θεσπίστηκε η ρήτρα νησιωτικότητας  προβλέπεται ότι κάθε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει να αξιολογείται, ως προς τις επιπτώσεις του στις νησιωτικές περιοχές, και να υπάρχουν οι ανάλογες αντισταθμιστικές ενέργειες ή παρεμβάσεις.

Πέρα από τα παραπάνω τα νησιά του αιγαίου πλήττονται από μια ανείπωτη προσφυγική κρίση με τεράστιες συνέπειες στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό των νησιών.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε στις δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης να προβλεφθούν δράσεις για την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη  των νησιών μας   και ζητούμε η  αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017 να λάβει υπόψη της   τις  νησιωτικές ιδιαιτερότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγροτικής οικονομίας   των νησιών μας.

Ζητάμε  λοιπόν να διατεθούν επί πλέον  πόροι από την ΚΑΠ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου:

  • από τα κονδύλια που προορίζονται για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς
  • από τα κονδύλια των συνδεδεμένων ενισχύσεων, και
  • Από τα  προγράμματα στήριξης Β πυλώνα του αγροτικού τομέα που πρέπει επίσης να  προσαρμοστούν και να στοχεύσουν στις νησιωτικές ιδιαιτερότητες.

Στόχος των παραπάνω δεν πρέπει να είναι μόνο η εισροή επί πλέων πόρων αλλά και η αλλαγή του παραγωγικού αγροτικού μοντέλου των νησιών μας μέσα από μετρήσιμα μεγέθη και ελέγχου των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων, προς την κατεύθυνση της παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών για των καταναλωτή προϊόντων με τοπικό χαρακτήρα και με διακριτή παρουσία στην αγορά σε σχέση με αυτά του ανταγωνισμού.

Στην απάντησή του ο κ. Κασίμης διαβεβαίωσε τον Γ. Πάλλη ότι  «στα προγράμματα του  νέου ΠΑΑ 2014-2020, όπως θα εξειδικευτούν στις εφαρμοστικές τους αποφάσεις, θα ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα με στόχο την ενίσχυση των περιοχών αυτών και ότι στο πλαίσιο της  αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2017 θα δοθεί η δυνατότητα παρεμβάσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικής αγροτικής οικονομίας».