ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Τη συνεργασία του δημάρχου Λέσβου για την αντικατάσταση σκηνών με οικίσκους στη Μόρια, ζητεί ο Αλ. Φλαμπουράρης

Foto: Γ. Παπαδόπουλος

Προς αντικατάσταση σκηνών στο χοτ σποτ της Μόριας εστάλησαν στη Λέσβο οι 50 οικίσκοι. Αυτό επισημαίνει σε επιστολή προς τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με αφορμή τον αποκλεισμό, από τη δημοτική αρχή και πολίτες, του πλοίου με τους 50 οικίσκους για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας. Νωρίτερα, ο κ. Φλαμπουράρης είχε επικοινωνήσει και τηλεφωνικά με τον κ. Γαληνό, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση και είχε εξηγήσει τους λόγους της μεταφοράς των οικίσκων οι οποίοι προορίζονται -όπως τόνισε- μόνο για τη στέγαση αριθμού ατόμων που διαμένουν σε σκηνές. Όπως τονίστηκε οι οικίσκοι δεν αποτελούν νέα δομή.

Ο κ. Γαληνός σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τον κ. Φλαμπουράρη η οποία και απεστάλη.

Σε αυτήν την επιστολή η οποία υπογράφεται από το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Επικρατείας σημειώνεται ότι «έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και ιδιαίτερα της νήσου Λέσβου. Ο στόχος είναι πολύ γρήγορα να διαμένουν στη Μόρια σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες πολύ λιγότερα άτομα».

Στην επιστολή εκ μέρους του κ. Φλαμπουράρη τoνίζεται ακόμα:

«Αυτή η προσπάθεια θα βοηθηθεί αν διευκολύνετε να αντικατασταθούν οι σκηνές από τα σπιτάκια που έχουν φτάσει στο νησί σας. Αυτά είναι μόνο για τη Μόρια και πουθενά αλλού». Και η επιστολή του κ. Φλαμπουράρη καταλήγει: «Αυτή η τακτοποίηση δίνει τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του hot spot και ως προς τις συνθήκες διαμονής, φύλαξης και κυρίως μη ενόχλησης των κατοίκων της περιοχής».

Όπως έγινε γνωστό από το Δήμο Λέσβου η επιστολή από τον υπουργό Επικρατείας θα συζητηθεί στις 5 το απόγευμα, οπότε και έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει το Συντονιστικό των φορέων της Λέσβου προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την κλιμάκωση της κινητοποίησης που προκλήθηκε από την άφιξη σήμερα το πρωί των 50 οικίσκων.

Το «μπλόκο» από το Δήμο Λέσβου σε 50 οικίσκους για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας.

«Μπλόκο» της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης σε φορτηγό πλοίο που μετέφερε στο εμπορικό λιμάνι της πόλης 50 οικίσκους για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας.

Αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος με αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας της Μόριας και κατοίκους του χωριού, στάθηκαν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας έτσι την εκφόρτωση των οικίσκων.

Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή και τον λιμενάρχη, στους οποίους όμως ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει εκφόρτωση των οικίσκων αφού ο καταυλισμός δεν θα επεκτείνει τις υποδομές του ούτε κατά μία θέση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του τόπου και των φορέων τους».

«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Λέσβος από νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησί-φυλακή» τόνισε προς τους συγκεντρωμένους ο κ. Γαληνός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαληνός σημείωσε ότι «τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα και δεν αλλάζουν ούτε διαπραγματευόμαστε για αυτά. Τα καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες στον κ. Μουζάλα, τα καταθέσαμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι: Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων, η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου».

«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο δήμαρχος, «παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο λεσβιακός λαός με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωση του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης. Αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών. Οι αριθμοί των όσων αποχωρούν δεν αποδεικνύουν διάθεση αποσυμφόρησης της κατάστασης που επικρατεί στη Λέσβο».

Ας σημειωθεί ότι στις 5.00 το απόγευμα, θα συνεδριάσει το συντονιστικό των φορέων της Λέσβου προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την κλιμάκωση της κινητοποίησης που προκλήθηκε από την άφιξη των 50 οικίσκων.