ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Τι δεν μας είπαν τα κανάλια (Πέμπτη 20/10)

Υπήρξαν, όμως, όπως πάντα, και οι ειδήσεις που τα κανάλια είτε δεν… βλέπουν είτε περνούν στα ψιλά…

Τα ψεύδη και οι ανακρίβειες του Κυρ. Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα δανείων» – ΣΥΡΙΖΑ: Διαπλοκή, διαφθορά και φέσια για τον ελληνικό λαό

Τα νέα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το άρθρο του περιοδικού Hot Doc σχετικά με το δάνειο της εφημερίδας “Κήρυκας Χανίων”, διαψεύδουν πλήρως τους ισχυρισμούς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά – «Για μία ακόμα φορά, αποδεικνύεται πως η μόνη αλήθεια που είπε -άθελα του- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι το δάνειο βασίστηκε στην ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού του πατέρα του. Αυτή είναι η “συμφωνία αλήθειας της ΝΔ: Διαπλοκή, διαφθορά και φέσια για τον ελληνικό λαό», το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ (αναλυτικά)

 

ANT1: Στη Βουλγαρία εισέπραττε μισό δισ. ευρώ, στην Ελλάδα δεν πλήρωνε – Η κατάθεση Λιαρέλη στην εξεταστική επιτροπή

Επιστροφή των κεφαλαίων που έχει καταβάλει ως τώρα για να αποκτήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας θα επιδιώξει ο AΝΤ1 αν αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού, προανήγγειλε ο Στρ.Λιαρέλης – Παραδέχθηκε ότι ενώ το 2008 ο όμιλος εισέπραξε το αστρονομικό ποσό των 540 εκατ. ευρώ από την πώληση καναλιού στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα λόγω της μη αποπληρωμής δανείων οδηγήθηκε σε δανεισμό που σήμερα φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ. (αναλυτικά)

Τρ. Αλεξιάδης: Υπέρβαση των στόχων στα έσοδα σε όλους τους τομείς

Στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει υπέρβαση των στόχων στα έσοδα σε όλους τους τομείς κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017. Παράλληλα, ο Τρ. Αλεξιάδης προκάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει σε ποια άλλη περίοδο έχουν γίνει τόσα πολλά ως προς τους ελέγχους, το λαθρεμπόριο και την φοροδιαφυγή. (αναλυτικά)

 

Χρ. Βερναρδάκης: Σημαντική τομή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων για τη σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα

«Σημαντική τομή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και στην επαναθεμελίωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία, το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. (αναλυτικά)

 

Ν. Σαντορινιός: Ο προϋπολογισμός του 2017 έχει σαφή χαρακτηριστικά κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εισήχθη για συζήτηση, για πρώτη μέρα χθες, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017. Γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε τις αναπτυξιακές προβλέψεις του προσχεδίου οι οποίες θα προσφέρουν κατά πολύ στην ρευστότητα της αγοράς αλλά και το κοινωνικό αποτύπωμα που έντονα φέρει. (αναλυτικά)

 

Λίστα Λαγκάρντ: Στα 225,4 εκατ. ευρώ τα βεβαιωμένα χρηματικά πρόστιμα

Το ποσό των 225,4 εκατομμυρίων ευρώ έχει βεβαιώσει ως τώρα ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών από τους ελέγχους που διενεργούνται στους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. (αναλυτικά)

 

Κονδύλια 555 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 27 Οκτωβρίου 2016, το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του Μέτρου 11-«Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 555 εκατ. ευρώ. (αναλυτικά)

 

Υπ. Υγείας: Χωρίς βάση οι φήμες περί επαναφοράς του «πεντάευρου»

«Η φημολογία περί επαναφοράς του “εισιτηρίου” των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν έχει καμία βάση», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς τα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα και αυτή η συζήτηση έχει κλείσει οριστικά από την πρώτη φάση της αξιολόγησης. (αναλυτικά)

 

«Απίστευτη πολιτική υποκρισία της ΝΔ, “καταγγέλλει” τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, τον οποίο υπερψήφισε στη Βουλή»

Η πολιτική υποκρισία της ΝΔ δεν έχει όριο. Με τη σημερινή ανακοίνωση για «δήθεν πάγωμα» των δημοσίων έργων διαψεύδουν και τον εαυτό τους. Ξέχασαν φαίνεται ότι είναι οι ίδιοι μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι τους ΑΝΕΛ και το ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν επί της αρχής τον περασμένο Αύγουστο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το Νόμο 4412/2016 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, όπως καταγγέλλει το ΥΠΟΜΕΔΙ. (αναλυτικά)

 

To ζήτημα του χρέους στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου

Το ζήτημα του χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Οικονομικής και Νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ο Μ. Σουλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) δεν έχει λάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για το χρέος. (αναλυτικά)

 

Παρατείνεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

Παρατείνεται η ισχύς του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις». (αναλυτικά)

 

«Δεκατιανό στο σχολείο» για 11.050 μαθητές δημοτικού ανακοίνωσαν η Θ. Φωτίου και ο Ν. Φίλης

Την έναρξη του προγράμματος «Δεκατιανό στο Σχολείο» ανακοίνωσαν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Η πρωτοβουλία αφορά 11.050 μαθητές σε 68 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην Αττική. (αναλυτικά)

 

ΕΣΠΑ και κατανομή των επιπρόσθετων κοινοτικών πόρων στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

Η ολοκλήρωση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και η κατανομή των επιπρόσθετων κοινοτικών πόρων που θα λάβει η χώρα μας το 2017, εξετάστηκαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) το οποίο συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. (αναλυτικά)

 

Στο Μαξίμου οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ – Βιώσιμο το σχέδιο για την επαναλειτουργία της, δηλώνει η κυβέρνηση

Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε για μια ακόμα φορά, το έντονο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των παραγωγικών μονάδων της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ, στη βάση του επενδυτικού σχεδίου που συνέταξαν οι πρώην εργαζόμενοί της και το οποίο έχει αξιολογηθεί από ανεξάρτητους εκτιμητές ως βιώσιμο. (αναλυτικά)

Τροπολογία για την ελάφρυνση δανειοληπτών του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ

Τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία κατατέθηκε στη Βουλή, που φέρνει μέτρα ελάφρυνσης δανειοληπτών του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ. (αναλυτικά)

 

Π. Πολάκης για κινητοποίηση ΕΚΑΒ: Τυφλώνει ο αντιπολιτευτικός οίστρος

Ο Π. Πολάκης τόνισε ότι με την τροπολογία δίνεται στο ΕΚΑΒ ένα σημαντικό ποσό από τον ΕΟΠΥΥ, ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αυξάνοντας κατά 50% τον προϋπολογισμό του. (αναλυτικά)

 

Οι δράσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 στον τομέα του Πολιτισμού

Την Πέμπτη 13.10.2016 πραγματοποιήθηκε η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020. (αναλυτικά)

 

Υπ. Παιδείας: Για πρώτη φορά εκδίδεται Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση προγραμμάτων συνεκπαίδευσης

Το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει την έκδοση Υπουργικής Απόφασης η οποία καθορίζει τη διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης Προγραμμάτων Συνεκπαίδευσης μεταξύ σχολικών μονάδων ειδικής και γενικής εκπαίδευσης. (αναλυτικά)

 

Εγκύκλιος του Χρ. Βερναρδάκη για τον διορισμό 2.131 επιτυχόντων διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 1998

Διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με την ολοκλήρωση διορισμού 2.131 επιτυχόντων της προκήρυξης 1ΕΓ/2016 του ΑΣΕΠ, εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. (αναλυτικά)

 

Σε 2,5 δισ. ευρώ τα διαθέσιμα κεφάλαια για το Erasmus+ το 2017: Αύξηση ρεκόρ από την έναρξη της εφαρμογής του

Σε 2,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα διαθέσιμα κεφάλαια για το Erasmus+ το 2017, αύξηση 13% σε σχέση με το 2016 και αύξηση ρεκόρ από την έναρξη του προγράμματος, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (αναλυτικά)

 

Τροπολογία του υπ. Ναυτιλίας ρυθμίζει οργανωτικά κενά στις ΑΕΝ και στα ΚΕΣΕΝ και το θέμα περικοπής συντάξεων ναυτικών που εργάζονται ως ωρομίσθιοι καθηγητές στις ναυτικές σχολές

Οργανωτικά κενά σε οργανικές θέσεις των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού «ΑΕΝ» και των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού «ΚΕΣΕΝ», επιλύει τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. (αναλυτικά)