ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Τι δεν μας είπαν τα κανάλια (Παρασκευή 3/2)

Υπήρξαν, όμως, όπως πάντα, και οι ειδήσεις που τα κανάλια είτε δεν… βλέπουν είτε περνούν στα ψιλά…

 

Ευ. Τσακαλώτος στην «Αυγή»: Η φημολογία περί καβγάδων στην κυβέρνηση είναι «πολιτικός αφρός»

Σχετικά με το θέμα που ορισμένα μέσα επιχειρούν να δημιουργήσουν περί δήθεν ενδοκυβερνητικών διενέξεων για το θέμα της διαπραγμάτευσης, με αφορμή την αντιπαράθεση που υπήρξε την Τετάρτη μεταξύ του Νίκου Βούτση και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οποία ενέπλεξαν και τον πρωθυπουργό, η “Αυγή” επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, ο ίδιος ήθελε να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τον ανέφερε οκτώ φορές λέγοντας σημαντικές ανακρίβειες. Οποιοδήποτε περαιτέρω θέμα το δημιούργησε ο Βασίλης Κικίλιας με τη διαρροή που έκανε στους κοινοβουλευτικούς δημοσιογράφους, εξήγησε ο υπουργός. Υπογράμμισε μάλιστα ότι όλα αυτά τα θεωρεί πολιτικό αφρό, για τα οποία δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να ασχολείται περισσότερο. (αναλυτικά)

 

Τάσος Πετρόπουλος: Χαμηλότερες εισφορές θα πληρώσουν 400.000 από τους 444.000 αγρότες

Να σταματήσει η παραπληροφόρηση και να πρυτανεύσει η αλήθεια, ζήτησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, είπε ότι δεν έχουν καμία βάση τα περί σφαγιασμού των αγροτών λόγω των νέων ασφαλιστικών εισφορών. (αναλυτικά)

 

Ξεκινά η παροχή σχολικών γευμάτων για 30.000 μαθητές δημοτικών σχολείων

Ο υπουργός Επικράτειας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι «έχουν αντιμετωπιστεί και τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα, ώστε να αρχίσει η παροχή των σχολικών γευμάτων» και πρόσθεσε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση κονδυλίων, για να μπορέσει να επεκταθεί το προγράμματα και σε περιοχές, όπου υπάρχει ανάγκη. (αναλυτικά)

 

Σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Δεκέμβριο

Σημαντική μείωση σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες οι οποίες περιορίστηκαν στα 3,310 δισ. ευρώ έναντι 4,162 δισ. ευρώ το Νοέμβριο και 4,719 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο επιβεβαιώνοντας την πολιτική σταδιακής αποπληρωμής τους που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών. (αναλυτικά)

 

Μόνο ντροπή: Ο Μητσοτάκης «δεν μπήκε στη Μόρια διότι έπρεπε να συνοδεύεται από δύο διμοιρίες αστυνομικών»

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πληροφορεί τον ελληνικό λαό, με όλη τη βαρύτητα που έχει ο λόγος του, ότι η «Μόρια» στην οποία σημειωτέον προσέρχονται καθημερινά και δουλεύουν αρκετές εκατοντάδες συμπατριωτών μας, διαβιούν καθάρματα, άπλυτοι, μαχαιροβγάλτες, σκούροι και μελαψοί, άνθρωποι δηλαδή που θα έπρεπε να βρίσκονται στα τάρταρα της γης». (αναλυτικά)

 

Στη Βουλή το θέμα Σώρρα από τον Χρ. Καραγιαννίδη – Στ. Κοντονής: Έχουν σχηματιστεί τέσσερις ποινικές δικογραφίες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε το γεγονός ότι ήταν πρωτοβουλία της παρούσας Κυβέρνησης η διαβίβαση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της απόφασης του 8ου Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που είχε σαν αποτέλεσμα την άσκηση αναίρεσης από την Εισαγγελέα κατά της απόφασης αυτής, στην οποία διαλαμβάνονταν παρεμπίπτουσες κρίσεις ότι έχει αποδειχθεί πως πράγματι ο κύριος αυτός έχει στην κατοχή του ένα πληρεξούσιο και ότι διαχειρίζεται ένα fund 600 εκατομμυρίων δολαρίων. (αναλυτικά)

 

Τη σύσταση λειτουργικής επιτροπής για το θέμα των συνδυαστικών μεταφορών στα νησιά εξήγγειλε o Π. Κουρουμπλής

Τη σύσταση λειτουργικής επιτροπής για το θέμα των συνδυαστικών μεταφορών στα νησιά, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, εξήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού. (αναλυτικά)

 

Βελτιώνεται η κατάσταση στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνουν οι τράπεζες

Υποχώρηση σημειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνοντα σε μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). (αναλυτικά)

 

Ποινική δίωξη για τις απώλειες του ΠΑΜΑΚ από τον ΕΛΚΕ

Ποινική δίωξη σε βάρος των αρμοδίων του Πανεπιστημίου Μακεδονία (ΠΑΜΑΚ), επειδή δεν διεκδίκησαν την τελευταία 15ετία καταβολές -ύψους 640.000 ευρώ- υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Ιδρύματος, με υπόχρεους τους καθηγητές που είχαν παράλληλη εξωτερική απασχόληση, παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης. (αναλυτικά)

 

Κατατέθηκε στη Βουλή το σ/ν για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» – Ενόψει Πανελλαδικών και μεταθέσεων εκπαιδευτικών, το ν/σ είναι επείγον, ενημερώνει ο υπ. Παιδείας. (αναλυτικά)

 

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Η διδασκαλία της «Αντιγόνης» και του «Επιτάφιου» δεν καταργείται, αναβαθμίζεται

Σε «αυθαίρετες υποθέσεις και ατεκμηρίωτους συλλογισμούς, που αβασάνιστα υιοθετήθηκαν από μερίδα των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων» αποδίδει το Ι.Ε.Π. τις σχετικές αναφορές και δηλώνει «ότι είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε κάθε εποικοδομητική πρόταση που θα κατατεθεί από τους αρμόδιους φορείς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο του Διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει». (αναλυτικά)

 

Υπέρβαση 258 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο του 2017

Σημαντική υπέρβαση από τους στόχους του προϋπολογισμού σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο. (αναλυτικά)

Κ. Γαβρόγλου: Πενταετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα πανεπιστήμια της χώρας

Πενταετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα πανεπιστήμια της χώρας, αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, όπως δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου και υπογράμμισε ότι δεν θα μειωθούν οι εισακτέοι φοιτητές. (αναλυτικά)

 

Την επέκταση και στους νοσηλευτές της εξαίρεσης των γιατρών από τον κανόνα των προσλήψεων, προανήγγειλε ο Χρ. Βερναρδάκης

Ο υπουργός Επικρατείας είπε χαρακτηριστικά ότι η εξαίρεση των γιατρών για τις προσλήψεις τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έγινε με βάση δικαστικές αποφάσεις και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των ελληνικών δικαστηρίων και πρόσθεσε: “σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια επεκτείνοντας αυτή την καλή ρύθμιση και στο νοσηλευτικό προσωπικό στο οποίο επίσης υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες”. (αναλυτικά)

 

Αυξημένες κατά 4,2 δισ. ευρώ οι καταθέσεις το 2016

Αύξηση κατά 4,2 δισ. ευρώ εμφάνισαν το 2016 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες ωστόσο, τα τελευταία επτά χρόνια έχουν συρρικνωθεί κατά 116,1 δισ. ευρώ ή αλλιώς, κατά 49%. (αναλυτικά)

 

Για πρακτικές καρτέλ: Πρόστιμα πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε εταιρείες του ομίλου HONDOS CENTER

Πρόστιμα 1.053.595 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 8 εταιρίες συμφερόντων των αδελφών Xόντου “για συμμετοχή σε οριζόντια καρτελική σύμπραξη” (αναλυτικά)

 

Δράσεις για την ενημέρωση των δανειοληπτών με «κόκκινα δάνεια»

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε μεταξύ του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση και του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Λευτέρη Ζαγορίτη, η συνεργασία των δύο φορέων για ανάληψη κοινών δράσεων ενημέρωσης των πολιτών, σε θέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση των δανειοληπτών, για τα δικαιώματά τους και τις διαδικασίες διεκδίκησης τους, μεταξύ των οποίων και η εξωδικαστική επίλυση. (αναλυτικά)

 

Απόφαση – «χαστούκι» σε τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

«Φρένο» στις παράνομες πρακτικές τραπεζών που παραχωρούν προσωπικά δεδομένα οφειλετών σε εισπρακτικές εταιρείες βάζει απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης. Μετά από αγωγή που κατέθεσε οφειλέτρια για «ενοχλητικά» τηλεφωνήματα που δέχτηκε από εισπρακτική εταιρία, το δικαστήριο υποχρεώνει τράπεζα να της καταβάλει χρηματική αποζημίωση καθώς όπως κρίθηκε παραχωρήθηκαν με παράνομο τρόπο τα προσωπικά της δεδομένα. (αναλυτικά)

 

Πώς θα λειτουργεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο – Ισχύουν όλες οι εκπτώσεις και η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων

Όλες οι εκπτώσεις που ισχύουν για ειδικές ομάδες επιβατών, καθώς και η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά και με το νέο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Τάσος Ταστάνης. (αναλυτικά)

 

Το νέο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών της ΔΕΗ

Δεύτερη ευκαιρία δίνει στους καταναλωτές η ΔΕΗ με το νέο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών που έχει θέσει σε εφαρμογή, σεβόμενη απόλυτα την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FM”. (αναλυτικά)

 

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση της διεθνούς συμφωνίας για το Πάρκο Πρεσπών

Ο Δήμος Πρεσπών, o Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και οργανώσεις – μέλη της ΕΠΠ: το WWF Ελλάς, οι Φίλοι των Πρεσπών, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, χαιρετίζουν αυτή τη θετική εξέλιξη και ζητούν να υπερψηφιστεί η κύρωση της συμφωνίας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλής, έτσι όπως υπερψηφίστηκε από όλες τις πλευρές των κοινοβουλίων των γειτονικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (αναλυτικά)