ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Τι δεν μας είπαν τα κανάλια (Τετάρτη 29/6)

tv-remote_9

Υπήρξαν, όμως, όπως πάντα, και οι ειδήσεις που τα κανάλια είτε δεν… βλέπουν είτε περνούν στα ψιλά…

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης για παροχή νομικής βοήθειας σε φυσικά πρόσωπα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, νομοσχέδιο για την «παροχή νομικής βοήθειας σε φυσικά πρόσωπα», σύμφωνα με το οποίο, θα παρέχεται νομική βοήθεια στους χαμηλού εισοδήματος Έλληνες πολίτες, στους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και στους χαμηλού εισοδήματος πολίτες τρίτου κράτους και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν νομίμως κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (αναλυτικά)

 

Οριστικά η περιοχή Λιπασμάτων στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας δίνεται η περιοχή λιπασμάτων που είχε μείνει εκτός παραχώρησης, μετά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στην επιτροπή ο Υπ. Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. (αναλυτικά)

 

Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, οι συνταξιούχοι θα παίρνουν συντάξεις ανώτερες των ορίων του ΕΚΑΣ

Με το Ν.4387/2016 προβλέπονται υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και λίγα έτη εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αναδιανομή του εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων με το δικαιότερο τρόπο. Εξάλλου, μετά την 1-1-2019, οπότε και θα εκκινήσει η αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων βάσει των ρυθμών ανάπτυξης, θα υπάρξει σταδιακά σημαντική βελτίωση του εισοδήματος για την πλειοψηφία των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που θα το απολέσουν, υποστηρίζει το υπ. Εργασίας. (αναλυτικά)

 

Έτοιμο το λεωφορείο φροντίδας των αστέγων

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος, ο όμιλος ΟΑΣΑ:

  1. Έχει μετασκευάσει στην επισκευαστική βάση της ΟΣΥ ΑΕ με δικές του δαπάνες ένα κατάλληλα διαμορφωμένο λεωφορείο ιδιοκτησίας της ΟΣΥ ΑΕ, με χώρους υγιεινής και καθαριότητας, το οποίο και διαθέτει για τη δράση ανακούφισης των άστεγων συμπολιτών μας. Εντός του οχήματος έχουν εγκατασταθεί, μεταξύ άλλων, χημικές  τουαλέτες, ντουζιέρες, κλιματιστικό μηχάνημα κ.ά.

  2. Το λεωφορείο θα διέρχεται από επιλεγμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά.

  3. Η επισκευαστική βάση της ΟΣΥ ΑΕ και με το έργο αυτό απέδειξε το υψηλό τεχνικό επίπεδο των δημόσιων συγκοινωνιών.

Η λειτουργία του λεωφορείου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου 2016. (αναλυτικά)

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ)

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου, αξιοκρατικού Ιδρύματος, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και θα διαχειρίζεται τους πόρους ενός Ταμείου για τη στήριξη νέων επιστημόνων, υποδομών (εξοπλισμού) και ερευνητικών προγραμμάτων που θα υλοποιούνται στα πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα της χώρας. Ρόλος του Ιδρύματος θα είναι να αξιολογεί και να χρηματοδοτεί την ποιοτική έρευνα με πόρους που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). (αναλυτικά)

Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ επέλεξε για μια ακόμη φορά το «στρίβειν διά της λασπολογίας»

«Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που έχουν πάνω από 370 εκ. ευρώ δάνεια, τα οποία ούτε τα αποπληρώνουν και ούτε θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το ΚΚΕ αν δεν κάνω λάθος, είναι το μόνο κόμμα το οποίο αποπληρώνει κανονικά το δάνειο των 8 εκατομμυρίων ευρώ που έχει. Αντί, λοιπόν, η Ν.Δ. να απαντήσει σε αυτά, αντί η Ν.Δ. να κάνει ερωτήσεις χθες στον εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδας για τα θαλασσοδάνεια» τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. (αναλυτικά)

Α. Ξανθός: Κλείνει ο κύκλος της υποχρηματοδότησης και της αποδιοργάνωσης της δημόσιας υγείας

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από σύσκεψη με εργαζόμενους του Ιπποκρατείου, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Αυτό που εμείς ισχυριζόμαστε είναι ότι έκλεισε ο κύκλος της παρατεταμένης υποχρηματοδότησης, εγκατάλειψης και αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών . Προφανώς δεν μπορούμε να επανέλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα, όμως κάνουμε πολύ συστηματικές προσπάθειες να καλύψουμε τα πιο επείγοντα κενά, να αποκαταστήσουμε λίγο την εύρυθμη λειτουργία και τον εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά και φάρμακα, να ανανεώσουμε τον εξοπλισμό τους αξιοποιώντας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρώπης και να ενισχύσουμε χρηματοδοτικά σε βάθος τριετίας το δημόσιο σύστημα υγείας».  (αναλυτικά)

 

Θ. Φωτίου: Τέλος στο πελατειακό κράτος βάζει ο μηχανισμός παρακολούθησης κοινωνικής ένταξης

«Με τη λειτουργία του μηχανισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε  η κ. Φωτίου μπαίνει τέλος στο πελατειακό κράτος που εδώ και πολλά χρόνια φρόντιζε να ενημερώνει  και να ευνοεί τους …ημετέρους. Παράλληλα η υπουργός  Κοινωνικής Αλληλεγγύης  ανακοίνωσε την πρόσληψη 700 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ σε ολόκληρη την Ελλάδα τα οποία θα στελεχώσουν τα Κέντρα Κοινότητας. (αναλυτικά)
Αλλεπάλληλες συσκέψεις για το ζήτημα του Μαρινόπουλου

Αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις με εκπροσώπους τραπεζών και ιδιοκτησίας για να βρεθεί άμεσα λύση για το θέμα του «Μαρινόπουλου». Ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, με αφορμή την έναρξη πτωχευτικής διαδικασίας του ομίλου «Μαρινόπουλου» και την αίτηση για υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθησύχασε με δηλώσεις του στην εκπομπή «Η Οικονομία στο Κόκκινο» του Στάθη Σχινά ότι «Η κυβέρνηση και το υπουργείο εργάζονται για την λύση του προβλήματος στον όμιλο «Μαρινόπουλο» εδώ και εννέα μήνες. Προτεραιότητά μας να παραμείνουν και την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους». (αναλυτικά)

«Με προτεραιότητα στα παιδιά η οργάνωση της μακράς παραμονής των προσφύγων στη χώρα»

«Έχουμε περάσει στη φάση οργάνωσης της μακράς παραμονής των προσφύγων στη χώρα μας και της ομαλής ένταξής τους με αιχμή του δόρατος στα παιδιά» δηλώνει ο συντονιστής του «Καλώς τους» αν. καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 με αφορμή την αυριανή παρουσίαση του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες και των πρωτοβουλιών για υποδοχή και ένταξη τους στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. (αναλυτικά)
Προσλήψεις 155 ανέργων στο κέντρο φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού Περάματος

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ενδιαφερομένων ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, γίνεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού ( www.oaed.gr ) και θα ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιουλίου 2016.Οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ για όσους εργαζόμενους απασχοληθούν σε νυχτερινή βάρδια, προβλέπεται η καταβολή νυχτερινής αμοιβής. (αναλυτικά)
Δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε κρατούμενους- απόφοιτους σχολείου των φυλακών Διαβατών

Δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, μαζί με τα σχολικά τους απολυτήρια, ευελπιστούν να έχουν τα άτομα που αποφοίτησαν σήμερα από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Διαβατών. Ευτυχισμένοι που τα κατάφεραν και με θέληση να προχωρήσουν τις σπουδές τους, 13 κρατούμενοι πήραν απολυτήριο Γυμνασίου και 6 απολυτήριο Δημοτικού, με τον 63χρονο Θόδωρο να ξεχωρίζει ανάμεσά τους! (αναλυτικά)