ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Τι δεν μας είπαν τα κανάλια (Τετάρτη 30/11)

Υπήρξαν, όμως, όπως πάντα, και οι ειδήσεις που τα κανάλια είτε δεν… βλέπουν είτε περνούν στα ψιλά…

 

Ορόσημο το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου: Aισιοδοξία στις Βρυξέλλες για συνολική λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν από το τέλος του 2016

Το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη αποτελεί τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους εκπροσώπους των θεσμων ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Aισιόδοξος ότι θα υπάρξει συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα πριν το τέλος του 2016, εφόσον όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση για συμφωνία, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σήμερα, από τις Βρυξέλλες. (αναλυτικά)

 

Πρόγραμμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης για 23.000 ανέργους 29 έως 64 ετών σε κλάδους αιχμής

Αύριο Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου αρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 23.000 ανέργους, ηλικίας 29-64 ετών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κατάρτισης, Πιστοποίησης και Απασχόλησης σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο των επιταγών κατάρτισης (Training Voucher) και αφορά σε συνολικά 60 ειδικότητες των 10 πιο δυναμικών κλάδων της Οικονομίας. (αναλυτικά)

 

Αλ. Χαρίτσης: Συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για να αντλήσουν κεφάλαια μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Εντός των ημερών υπογράφεται η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ώστε να μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ» και του «Προγράμματος Εξοικονομώ», θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία δύο δισ. ευρώ. (αναλυτικά)

 

WSJ: Μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Tο έγγραφο προτείνει μέτρα για την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε ορισμένα από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα. (αναλυτικά)

 

Β. Αποστόλου προς «ψευδολόγους: Οι αγρότες θα πάρουν και επιστροφή με το νέο φορολογικό

«Για τους ψευδολόγους και προπαγανδιστές ισχύει το κλασικό δόγμα: Όταν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τις επιθυμίες μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα… » (αναλυτικά)

 

ΟΑΕΔ: Πρόσκληση επικαιροποίησης στοιχείων ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, για πρόσβαση στο «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών»

O OAΕΔ, ενόψει του νέου προγράμματος «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών», που θα προκηρύξει το προσεχές διάστημα, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους για επικαιροποίηση των στοιχείων τους στα μητρώα του Οργανισμού, ώστε να έχουν πρόσβαση στο Πρόγραμμα. (αναλυτικά)

 

Όσο πιθανότερη γίνεται η ελάφρυνση του χρέους: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν σήμερα 22 μονάδες βάσης (0,22 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 6,82%, εν μέσω θετικών ειδήσεων σχετικά με την πιθανή ελάφρυνση του χρέους της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. (αναλυτικά)

Aύξηση 1,7% στον τζίρο του λιανεμπορίου

Αύξηση 2,6% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Σεπτέμβριο εφέτος, κυρίως λόγω της αγοραστικής κίνησης σε βιβλία και χαρτικά, αλλά και στα πολυκαταστήματα. (αναλυτικά)

 

Cyber Week: Ξεκινά από 1η Δεκεμβρίου η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Ξεκινάει αύριο Πέμπτη, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2016, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και θα διαρκέσει έως τις 7 Δεκεμβρίου. Κατά το διάστημα αυτό, πλήθος ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων θα παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό ελκυστικές προσφορές. (αναλυτικά)

 

«Η CETA μετά τη Βαλονία»: Η εκδήλωση με το φακό του left.gr

Την Τρίτη 28/12 η Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA πραγματοποίησε, στα γραφεία του ΔΣΑ, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συνέντευξη Τύπου για θέματα που αφορούν γενικότερα τις συμφωνίες και ειδικότερα τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία, μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά/CETA. (αναλυτικά)