ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

10/10/18: Το παιχνίδι με τη ΔΕΗ και τα κυκλώματα των φυλακών

Τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης φιλοξενούν αρκετά θέματα: σε επίπεδο κύριου τίτλου, η Καθημερινή ασχολείται με τις εξελίξεις στην πΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, τα Νέα “θυμούνται” ένα ρεπορτάζ της DW προ δέκα ημερών για να κινδυνολογήσει, η Αυγή προβάλλει τη βελτίωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία -προβλέψεις που (και αυτές) διαψεύδουν τη σχετική καταστροφολογία της ΝΔ-, o Ελεύθερος Τύπος διαφημίζει αναδρομικά για τους συνταξιούχους μετά τη δικαίωση ενός εξ αυτών από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου, έχουν σήμερα οι αποκαλύψεις για την ύπαρξη κυκλώματος στις φυλακές που διασφαλίζουν πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά για υφ’ όρων απολύσεις. Καθόλου άσχετο αυτό με την αυταρχική (και ακροδεξιάς κοπής) εμμονή της ΝΔ να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου που αποσυμφόρησε σημαντικά τις φυλακές… Πολύ σωστά γράφει η Α.Ψ. πως, για τη ΝΔ, στο συγκεκριμένο ζήτημα “μας φταίει ο γάιδαρος, βαράμε το σαμάρι”.

Κοντά σε αυτό, πολύ ενδιαφέρον έχει και ένα άλλο ζήτημα που έχει σηκώσει εδώ και μέρες η ΝΔ και ο “φιλικός” σε αυτήν τύπος αυτό της ΔΕΗ. Τα Νέα γράφουν “Η ΔΕΗ αγόρασε εταιρεία με ζημιές από τα Σκόπια” συνδέοντας μάλιστα την υποτίθεται ζημιογόνα αυτή εξαγορά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ελ. Τύπος γράφει για “Καταγγελίες για την εξαγορά της σκοπιανής (sic) EDS από τη ΔΕΗ” ενώ ο Φιλελεύθερος έχει δραματικό πρωτοσέλιδο με τίτλο “Βαλκανιζατέρ” ανακαλύπτοντας “σκάνδαλο” και προβάλλοντας ότι η EDS ανήκει σε συνεργάτη του Ζάεφ. Εν τω μεταξύ, να πω κάτι; Αν η συμφωνία των Πρεσπών είναι τόσο επιζήμια για την Ελλάδα και τόσο καλή για την πΓΔΜ που “τα πήρε όλα”, γιατί έπρεπε να δελεαστεί η γειτονική χώρα με την εξαγορά της “ζημιογόνας” εταιρείας;

Άσε που κι αυτό δεν πολυστέκει: η ΔΕΗ απάντησε πως “η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016) και πως ζημιές κατέγραψε μόνο το 2017 ως “αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη”, ενώ το 2018 έχει επιστρέψει στην κερδοφορία. Ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο για το ζήτημα βρήκαμε στο tvxs.gr.