ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

11/1/18: Μέτωπα με τα συνδικάτα και την Εκκλησία

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα ασχολούνται κατά βάση με το πολυνομοσχέδιο (από διάφορες πλευρές και απόψεις) και την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το “Μακεδονικό”.

Η Καθημερινή ας πούμε εστιάζει στην “κόντρα” μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας με αφορμή την εν λόγω παρέμβαση (το υπ. Εξωτερικών έκανε λόγο για “συμπόρευση της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή”), το Έθνος και η Αυγή έχουν στο πρωτοσέλιδο μια ουδέτερη αναφορά για τη θέση του Αρχιεπισκόπου (που συνοψίζεται ως “όχι στο ‘Μακεδονία’ όχι στα συλλαλητήρια”), η ΕφΣυν την επικρίνει ως αλλαγή στάσης σε σχέση με το 2008, που η κυβέρνηση είχε βέβαια άλλη σύνθεση, ο Ελεύθερος Τύπος μένει στην “εξίσωση” με τη ΧΑ.

Σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο, μεγάλο βάρος πέφτει στις διατάξεις για τις απεργίες: ξεχωρίζει η λάιτ επίκριση από την ΕφΣυν στο κύριο θέμα, ενώ οι αντιπολιτευόμενες παίζουν τα ρέστα τους στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση “εσωτερικά” να τις περάσει (παίζουν άλλωστε το χαρτί της “αποσταθεροποίησης” εδώ και καιρό), εκτός από τα φουλ υποκριτικά “Νέα” που θα τα νόμιζε κανείς τις τελευταίες μέρες όργανο του ΚΚΕ. Απ’ την άλλη, η Αυγή προβάλλει το ότι η ΝΔ έχει ακόμα πιο σκληρή γραμμή στο θέμα.

Ιδιαιτέρως σχολιάζεται η χθεσινή παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου από τον υπ. Οικ. Ε. Τσακαλώτο στη Βουλή, τα Νέα κάνουν τρομοκρατικό πρωτοσέλιδο τα “ψιλά γράμματα”, ως συνήθως πιο ισορροπημένη η παρουσίαση της Ναυτεμπορικής, ενώ η Καθημερινή εστιάζει και στο ζήτημα του Κτηματολογίου.

Κατά τ’ άλλα, ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει γι΄άλλη μια φορά κρυφές μειώσεις στις συντάξεις (δεν έχουν επαληθευθεί πάντα οι “αποκαλύψεις” του), το Έθνος έχει δεύτερο θέμα τον “ξαφνικό θάνατο” του Mega Channel, ενώ χθες έγινε η 4η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού. Τέλος, στη Γερμανία εκπνέει το περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης και η δημοφιλία της Μέρκελ ολοένα και υποχωρεί.