ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

13/2/18: Ακόμη δεν αρχίσαμε…

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα συνεχίζουν με μπόλικη Novartis, εμπλουτισμένη με 120 δόσεις, Μαρέβα Μητσοτάκη και Τόμας Βίζερ. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά…

Η Καθημερινή, μετά την υποβολή, χθες, από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, γράφει στο κύριο θέμα “Ξανά στη Δικαιοσύνη μέσω Προανακριτικής“. Από την ίδια οπτική γωνία προβάλλει το θέμα και η Αυγή, εστιάζοντας στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ (“Τίποτε κάτω από το χαλί”). Η Εφημερίδα των Συντακτών προβάλλει στο κύριο θέμα (“Για ποιους κελαηδούν υπουργοί”) έναν συνδυασμό ειδήσεων και δηλώσεων (και μιας πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης της Γεν. Επιθεωρήτριας Δημ. Διοίκησης με τίτλο “Όλα τα… χαμένα έγγραφα θα βρεθούν”) που αποκαλύπτουν τις αντιφάσεις της γραμμής ΝΔ για το θέμα, με κύρια αιχμή την παραδοχή Σαλμά ότι είχε ενημερώσει το FBI για τις παράνομες πρακτικές της Novartis και του είχε ζητηθεί να συμμετάσχει στην έρευνα ως “μάρτυρας επιβεβαίωσης”, κάτι που βέβαια καταρρίπτει την, γελοία έτσι κι αλλιώς, εκδοχή της “σκευωρίας”. Το Έθνος εστιάζει στην υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου (όταν η υπόθεση κλείσει) να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Novartis (“Πάρτε πίσω τα κλεμμένα”) και ο Ριζοσπάστης καταγγέλλει την υπόθεση ως “Παιχνίδια αποπροσανατολισμού και άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές“. Τα Νέα και ο Ελεύθερος Τύπος υποβιβάζουν το θέμα σε “δεύτερο” (“Στο κάδρο τώρα και ο Κουρουμπλής” γράφουν τα πρώτα, αναφερόμενα στη φημολογούμενη συμπερίληψη του υπουργού στη δικογραφία, και “Θα ρίχνουν λάσπη μέχρι τις κάλπες” ο δεύτερος).

Τα άλλα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα σήμερα είναι οι ρητορικοί διαξιφισμοί Μαξίμου-ΝΔ με αφορμή τα γκαζάκια έξω από τα γραφεία της επιχείρησης της Μαρέβας Μητσοτάκη, η εγκύκλιος για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (τα Νέα εστιάζουν στις κατηγορίες οφειλετών που αποκλείονται από τη ρύθμιση με κύριο τίτλο “120 δόσεις μόνο για πολύ λίγους”), οι εντυπωσιακές δηλώσεις του κ. Μπουτάρη για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ (κύριο θέμα στη Δημοκρατία”Εμμονή στο ξεπούλημα της Μακεδονίας”, αναφέρεται πάντως στον Τσίπρα), και τέλος η δήλωση του Τόμας Βίζερ ότι το α’ εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κόστισε στην Ελλάδα, όχι 100 δισ. αλλά… 200 (που τις κάνει και πρωτοσέλιδο η συνήθως σοβαρή Ναυτεμπορική).