ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

15/1/18: Αναλύσεις επί ΑΝΕΛύσεων

«

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα, πρώτα της εβδομάδας και εν μέσω απεργιακού κλοιού λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου απόψε στη Βουλή, ασχολούνται στην πλειονότητά τους με τους ΑΝΕΛ και τις ενδεχόμενες συνέπειες κάποιων πρόσφατων …»αρρυθμιών» στην κυβερνητική συνοχή ή/και λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα, απ” τη μια οι οπαδικές ύβρεις που εξαπέλυσε ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Ζουράρις σε αθλητικό ραδιόφωνο (υπέβαλε την παραίτησή του) και, απ” την άλλη (και ίσως πιο σοβαρή), το άρθρο του Πάνου Καμμένου στη χθεσινή «Δημοκρατία» εκτός κυβερνητικής γραμμής για το όνομα της ΠΓΔΜ, προκαλούν ανησυχία, απορίες ή και προσδοκίες (ανάλογα για ποιον μιλάμε). Ας πούμε τα Νέα, λέω εγώ τώρα ένα τυχαίο παράδειγμα, εδώ και μήνες προσπαθούν να δημιουργήσουν θέματα με τους ΑΝΕΛ ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν, προκειμένου να φανεί επίφοβη η κυβερνητική συνοχή. Οπότε καταλαβαίνετε τώρα χαρές! («Τρίζει η συμμαχία» στο πρωτοσέλιδο, πιο συγκρατημένο το ρεπορτάζ.)

Το ότι αυτή τη φορά υπάρχει όντως θέμα, φαίνεται κι απ” το πρωτοσέλιδο της ΕφΣυν («Κάτι τρέχει με τους ΑΝΕΛ»), όσο κι απ” το editorial που θέτει κάποια (αυτονόητα, βέβαια) ερωτήματα για τα «όρια της σύμπραξης» του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς.

Ο Ελεύθερος Τύπος, εκτός από τα γνωστά καθιερωμένα συνταξιοδοτικά, γράφει «Σε βέρτιγκο το Μαξίμου» (λόγω ΑΝΕΛ και πάλι) που θα επισπεύσει «ανασχηματισμό» και έχει οδηγήσει σε «ανοίγματα προς την κεντροαριστερα», ενώ έχει και ρεπορτάζ ηθικού πανικού (αν και αναμφίβολα, δυστυχώς, με στοιχεία αλήθειας) για το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια.

Το Έθνος γράφει, αναφερόμενο στους πλειστηριασμούς για χρέη προς το δημόσιο, «Προστασία [σ.σ. της α” κατοικίας] από την εφορία με αίτηση» ενώ στο «αδελφό» σάιτ έχει «πρωτοσέλιδο τα 3 επόμενα βήματα στην «έξοδο προς την κανονικότητα». Η Ναυτεμπορική, αντίθετα, επισημαίνει πως τα σημεία-κλειδιά για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης είναι έξι, και άρα η διαδικασία δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες.