ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

20 Νοεμβρίου 2017: Διακοπές στην Τζαμάικα

Εντυπωσιακή η απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού θέματος από τους κύριους τίτλους των λίγων (λόγω Δευτέρας) σημερινών πρωτοσέλιδων.
Τα Νέα και το Έθνος ασχολούνται με τις εκλογές στην κεντροαριστερά: η δεύτερη εφημερίδα τουλάχιστον διαλέγει έναν «στεγνό» περιγραφικό τίτλο, ενώ η πρώτη ξεχειλίζει από έναν ανεξήγητο ενθουσιασμό με τον οποίο φαντάζομαι θα γελάνε ακόμα και στο ΠΑΣΟΚεεεε, στην Παράταξη ήθελα να πω, αφού προσωπικά αδυνατώ να καταλάβω πού είναι το μήνυμα ενότητας που έστειλαν 156.000 πολίτες που ψήφισαν είτε τη Φ. Γεννηματά είτε τον Ν. Ανδρουλάκη, και επίσης πώς ακριβώς ζήτησαν «τέλος στις πολιτικές συντήρησης και λιτότητας» ψηφίζοντας για αρχηγό του κόμματος που έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια in the first place. Ενδεικτικό του πόσο non-issue είναι η νίκη της ΦΓ, είναι πως στα σάιτ των εν λόγω εφημερίδων τα κύρια θέματα είναι άλλα!
Η Εφημερίδα των Συντακτών πάλι αποδομεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις διαδοχικές δηλώσεις του για την τραγωδία της Μάνδρας, αλλά κατά τη γνώμη μου όχι τόσο επιτυχημένα όσο σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν (και πάλι, το θέμα λείπει τελείως από την ηλεκτρονική έκδοση της ΕφΣυν μέχρι την ώρα που γράφω). Καταρχάς, η δεύτερη δήλωση του ΚΜ δεν αντιφάσκει αναγκαστικά με την πρώτη: μπορούν κάλλιστα να ισχύουν και οι δύο ταυτόχρονα. Έπειτα, προφανώς ο ΚΜ στις δηλώσεις του Σαββάτου συμπεριέλαβε το περιεχόμενο του ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Παρασκευής (στο οποίο δώσαμε έμφαση και σε αυτή τη στήλη, και στο οποίο πάντων η Περιφέρεια Αττικής απάντησε). Τώρα, τα περί πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας ισχύουν φυσικά, και δυστυχώς δεν θα είναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία. Όχι όμως πως δεν υπάρχει και θέμα. Η υποκρισία του ΚΜ έχει να κάνει με το ότι ηγείται της παράταξης που, στην ουσία, εισήγαγε το μοντέλο μεταπολεμικής ανοικοδόμησης που οδήγησε στην τραγωδία της προηγούμενης εβδομάδας. Και αυτό που θα έπρεπε να είναι πρώτο στην ατζέντα όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι η ριζική αλλαγή αυτού του μοντέλου.
Ο Ελεύθερος Τύπος και η Δημοκρατία απευθύνονται, κλασικά, στην πελατεία τους: τους συνταξιούχους ο πρώτος (όπως κάθε Δευτέρα, και ενίοτε όχι μόνο), τους ένστολους η δεύτερη (για το θέμα προσφυγής στο ΣτΕ για τις περικοπές των μισθών τους).
Το ουσιαστικότερο κύριο θέμα της ημέρας, παρότι δεν λέει τίποτα καινούργιο, παρά συνοψίζει τα σενάρια της «επόμενης μέρας» για το ελληνικό χρέος, το έχει η Ναυτεμπορική.
Τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα είναι δευτερότριτα στις περισσότερες εφημερίδες: συνεχίζονται τα ρεπορτάζ από τη Μάνδρα που ακόμα δοκιμάζεται, Έθνος και ΕφΣυν προβάλλουν αρκετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό της εγκληματολόγου Α. Τσουκαλά από φωτοβολίδα ευθείας βολής που ρίχτηκε από την πλευρά «μπάχαλων» μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, ο Ελ. Τύπος έχει αποκλειστικό για «απόφαση-βόμβα» του ΣτΕ για τους ελέγχους της λίστα Λαγκάρντ (δείτε και εδώ). Τέλος, στη Γερμανία οι συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων για κυβέρνηση «Τζαμάικα» φαίνεται ότι κατέληξαν σε αδιέξοδο, οπότε το ενδεχόμενο σοβαρής πολιτικής κρίσης είναι πια ορατό.