ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

20/6/18: Απόηχος συμφωνίας, προοίμιο Eurogroup

Τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης επανέρχονται, μετά από μέρες που ασχολούνταν λίγο-πολύ μονοθεματικά με τον απόηχο της συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ, σε μια πιο “φυσιολογική” ποικιλία.

Η Καθημερινή γράφει για “Το ‘μνημόνιο’ της καθαρής εξόδου“, με κεντρική ιδέα πως “παρόλο που η Ελλάδα δεν καλείται να εφαρμόσει νέες μεταρρυθμίσεις πρέπει να τηρήσει τα ήδη συμφωνημένα, τα οποία όπως αποκαλύπτει το έγγραφο είναι πολλά και δύσκολα”. Τα Νέα εστιάζουν στις αντιδράσεις του “απλού κόσμου” (ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα) για τη συμφωνία (“Υπό διωγμόν υπουργοί και βουλευτές”) -στο site της εφημερίδας πάντως το κύριο άρθρο αφορά τις συνέπειες της συμφωνίας για όλο το πολιτικό σύστημα. Το Έθνος ασχολείται με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους (“Μαγειρέματα για τη ρύθμιση του χρέους”) κάνοντας λόγο για “συμφωνία πακέτο για χρέος, δόση και εποπτεία” και γεμίζοντας τους υπότιτλους με “θετικά μηνύματα” -αν και σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt προειδοποιεί για “μικρό καλάθι”.

Η Εφημερίδα των Συντακτών αλλάζει τελείως θέμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σκάνδαλα στην Υγεία: “Βαρύ κατηγορώ για τους 7 του ΚΕΕΛΠΝΟ” από την εισαγγελική παραγγελία που αφορά 22 παράνομες προσλήψεις (για τις οποίες έγινε προσπάθεια να σβηστούν τα στοιχεία!) επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη (που ξανάρχισε τις απειλές)… Η Αυγή απ’ την άλλη τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (“Αλληλεγγύη και ανθρωπισμός“) με πολυσέλιδο αφιέρωμα. Ο Ελεύθερος Τύπος γράφει πως “Ξεκίνησαν προκλήσεις οι ‘ψευτομακεδόνες’ του Ουράνιου Τόξου” (και “ψευτομακεδόνες” και εισαγωγικά είναι πλεονασμός βέβαια, είναι σαν να γράφει το πρωτοσέλιδο το αντίθετο από αυτό που θέλει να γράψει, αλλά τι ζητάω κι εγώ τώρα…), ξεχνώντας βέβαια να αναφέρει πως στη συζήτηση για τη συμφωνία στη Βουλή των Σκοπίων, το αδελφό κόμμα της ΝΔ, το VMRO, την καταψήφισε γιατί τη θεωρεί “προδοτική” για τα συμφέροντα της χώρας! Την ίδια στιγμή ο Φιλελεύθερος, στο γνωστό ευρωπαϊκό ύφος που προάγει τον πολιτικό διάλογο και τον ορθολογισμό, γράφει “Πουλάνε τρέλα μετά τη Μακεδονία”, ενώ η Δημοκρατία έχει μια αποκλειστικότητα (που μένει να επαληθευτεί) για “Αύξηση ‘φωτιά’ στο νερό!” (το ετήσιο κόστος για το ακατέργαστο νερό είναι 44 εκατ. ευρώ ετησίως, και μέρος αυτού θα μετακυλιστεί στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ -τι αυξήσεις θα σημαίνει αυτό, μένει να φανεί). Τέλος, η Ναυτεμπορική καταγράφει, στο εκτενές κύριο άρθρο της, “Κλίμα αισιοδοξίας εν όψει Eurogroup“.