ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

21 Νοεμβρίου: Τα “εξόδια” της Μέρκελ;


Τα πρωτοσέλιδα σήμερα σαν να ξύπνησαν, και να κατάλαβαν ότι το νέο των ημερών έρχεται από τη Γερμανία και είναι το πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα λόγω αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Μια καλή σύνοψη της κατάστασης δίνει το κύριο θέμα της Καθημερινής (της οποίας δεύτερο θέμα είναι οι χτεσινές κινητοποιήσεις για το προσφυγικό στη Λέσβο, για τις οποίες έγραψαν και τα Μπλόκια), ενώ πιο πολιτικό είναι αυτό το σχόλιο της ΕφΣυν και, στην ίδια κατεύθυνση αλλά πιο αναλυτικό, το σχόλιο του Γ. Καπόπουλου από το Έθνος που εντοπίζει την αχίλλειο πτέρνα της Μέρκελ στον τακτικισμό και την αμφισημία (και την υποκρισία, θα πρόσθετα) που την κρατούσαν για χρόνια στον αφρό.

Το Έθνος κάνει πρωτοσέλιδο το έκτακτο βοήθημα στους πλημμυροπαθείς, που η Βουλή ψήφισε χθες μαζί με το κοινωνικό μέρισμα (εδώ τα τελικά κριτήρια), παρά τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν στη συζήτηση, κυρίως ανάμεσα σε Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Τα Νέα συνεχίζουν τη γραμμή της “υπερφορολόγησης” επεκτείνοντάς τη και στον “ματωμένο προϋπολογισμό” που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Με τις διαπιστώσεις των Νέων (που δεν αποτελούν καμία πρωτοτυπία βέβαια) συμφωνεί και η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, που δίνει διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις 12 μονάδες (εδώ ένα σχόλιο για τις “επιτυχίες” του ΠΑΜΑΚ στις εκλογές της κεντροαριστεράς). Σχετικά με το πλεόνασμα που προβλέπεται για το 2018, συγχαρητήρια δίνει στην κυβέρνηση η Handelsblatt. Η “αδελφή” Ελευθερία ασχολείται (το μαντέψατε) με τον Καμμένο (εδώ το έκανε για ασήμαντες αφορμές, δεν θα το κάνει τώρα;).

Ο Ελεύθερος Τύπος μοιράζει το πρωτοσέλιδό του ανάμεσα σε καλά νέα (το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας) και κακά νέα (τις νέες (μειωμένες) επικουρικές συντάξεις).

Παράλειψή μου που δεν σχολίασα χθες τη Liberation από τα Lidl, τη νέα εφημερίδα “Φιλελεύθερος” που σήμερα χωρίζει στα δύο το πρωτοσέλιδό της για να κράξει Τσίπρα (ως “ανεπαρκή”) και… Μέρκελ (ως “αδύναμη”). Πάνε, καταρρέουν και τα τελευταία κάστρα των Μενουμευρωπαίων, τι θα απογίνουν κι αυτοί; Η αγκαλιά του Μακρόν πόσους να χωρέσει;