ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

23/1/18: Επόμενη και μεθεπόμενη μέρα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα ασχολούνται βασικά με τον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και με το χθεσινό Eurogroup.

«Ελιγμοί μετά το συλλαλητήριο» είναι το κύριο θέμα της Καθημερινής, καθαρά καιροσκοπική-αντιπολιτευτική στάση κρατούν τα Νέα (όχι ότι περιμέναμε κάτι άλλο) με «χτύπημα» στο πρωτοσέλιδο «Βαρδάρης πάγωσε το Μαξίμου (μετά το μέγα συλλαλητήριο)». Ακριβώς την ίδια ανάγνωση με την πάλαι ποτέ κεντρώα εφημερίδα κάνουν ο Ελεύθερος Τύπος και η Δημοκρατία. Το Έθνος και η Εφημερίδα των Συντακτών ασχολούνται αντίθετα με τις δυσκολίες που δημιουργεί στη ΝΔ ο… διχασμός των στελεχών της και η μικροπολιτική εκμετάλλευση, ενώ χθες το βασικό θέμα της ΕφΣυν ήταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Καραμανλή για το «Μακεδονικό». To Έθνος γράφει για «Βαβέλ στη γαλάζια πολυκατοικία» και η ΕφΣυν για «Ακροδεξιό φάντασμα που στοιχειώνει τη ΝΔ» (δείτε και εδώ). [Στα παραλειπόμενα του συλλαλητηρίου, οι επιθέσεις των φασιστικών ταγμάτων εφόδου (που βέβαια σε τέτοιες εθνικιστικού χαρακτήρα -όσο κι αν κινητοποίησαν και απλό, και ίσως δημοκρατικό, κόσμο- συνάξεις είναι σαν το ψάρι στο νερό) που πυροδότησαν σχετική εισαγγελική έρευνα.]

Σχετικά με το Eurogroup, το κυριότερο που προβάλλεται είναι η υποχρέωση ολοκλήρωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (το μόνο και πολύ σοβαρό προαπαιτούμενο που δεν ικανοποιήθηκε για την τρίτη αξιολόγηση, παρότι αυτή τυπικά ολοκληρώθηκε). Εδώ το θέμα της Καθημερινής, εδώ των Νέων (το έχουν κύριο τίτλο), εδώ το πιο γενικό και πλήρες της Ναυτεμπορικής. Ενδιαφέρον έχει το πώς αντιμετωπίζει ο γερμανικός τύπος την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως και (μια και είμαστε στη Γερμανία) οι διεργασίες που συνεχίζονται για σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».