ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

7/2/18: Μάρτυρες και μίζες

Στα σημερινά πρωτοσέλιδα (που αφιερώνονται όλα στο σκάνδαλο Novartis) αποτυπώνεται ξεκάθαρα η, αρχική τουλάχιστον, υπερασπιστική γραμμή των αναφερόμενων στη δικογραφία πολιτικών: σύμφωνα με μια πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας, προκύπτει ότι αυτή βασίζεται κυρίως στις (πρόσφατες) καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων.

Έτσι, στα ρεπορτάζ των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, προβάλλεται βασικά η ανεπάρκεια στοιχείων. Προσέξτε: «Τρεις… άγνωστοι μάρτυρες βάζουν φωτιά» (Καθημερινή), «Βούρκος από 3 “κουκούλες”» (Νέα), «Στήνουν αρένα με “κουκούλα – gate”» (Ελεύθερος Τύπος), «Με βρόμικη ατζέντα στον δρόμο για τις κάλπες» (Φιλελεύθερος).

Απ” την άλλη πλευρά: «23 δισ. ευρώ για το πάρτι του φαρμάκου» (Έθνος, στο πιο εμπνευσμένο πρωτοσέλιδο της ημέρας, δείτε και εδώ), «Φάκελοι, βαλίτσες και καυτές μίζες» (ΕφΣυν, που στηλιτεύει τη συνωμοσιολογία με σχετικό editorial), «Πανικός με τις μίζες» (Αυγή), «Μπόχα και δυσωδία!» (Δημοκρατία, που εδώ και πολύ καιρό είναι σαφές ότι τηρεί ουδέτερη ή και επιλεκτικά φιλική στάση απέναντι στην κυβέρνηση –δείτε εδώ ρεπορτάζ που ίσως (;) και να εξηγεί τη στάση της εφημερίδας).

Στα άλλα θέματα της ημέρας, ξεχωρίζουν η δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πως η χώρα του «είναι έτοιμη να αποδεχθεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της» και τα απόνερα του προχθεσινού «μίνι-κραχ» στις διεθνείς χρηματαγορές (που, μεταξύ άλλων, οδήγησε σε αναβολή την έκδοση του 7ετούς ομολόγου που ήταν να γίνει σήμερα).