ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

7/3/18: H δεκαοχτούρα στο κλουβί

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα εστιάζουν βασικά σε τρία θέματα: τις εξελίξεις με τους κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία, τις χθεσινές αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της ακροδεξιάς οργάνωσης Combat 18 (κατά τη γνώμη μας το θέμα της ημέρας, εξ ου και ο δανεισμένος από την ΕφΣυν τίτλος μας) και, τέλος, την αναγγελία αυξημένης ναυτικής παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο πρώτο από τα παραπάνω θέματα δίνουν τον κεντρικό τους τίτλο τα Νέα (και μάλιστα με έναν τίτλο που δεν ταιριάζει με το προφίλ του αξιόλογου Δ. Μανιάτη που υπογράφει το ρεπορτάζ από την Αδριανούπολη, “Όλοι εδώ πάνω μιλάνε για ενέδρα”), η Εφημερίδα των Συντακτών (που δίνει έμφαση στις προσεκτικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης “Οπλισμένοι με ψυχραιμία“), ενώ σχετικά πρωτοσέλιδα χτυπήματα έχουν και όλες οι υπόλοιπες εφημερίδες. Στο δεύτερο θέμα (Combat 18) δίνουν κεντρική θέση το Έθνος (“Οι ναζιστές ψάχνουν νέο αίμα”) και η Αυγή (“Καίριο χτύπημα σε φωλιά νεοναζί”, εδώ το editorial), ενώ σχετικά χτυπήματα φιλοξενούν και η Καθημερινή (χαμηλά πάντως στην “ιεραρχία”), η ΕφΣυν και ο Ελεύθερος Τύπος. Από την πρώτη σελίδα των Νέων λείπει το θέμα, αλλά τουλάχιστον υπάρχει ένα καλό σχετικό ρεπορτάζ. Το τρίτο θέμα αναδεικνύουν η Καθημερινή (“Παρουσία ΗΠΑ στην ΑΟΖ Κύπρου“) και η Δημοκρατία (“Ο Τραμπ στέλνει τον στόλο!”).

Από τις εφημερίδες που διαφοροποιούνται, ο Ελεύθερος Τύπος γράφει για “Πάρτι με… υπερωρίες 49.400€ στο Μαξίμου” (το σοκαριστικό εδώ δεν είναι η τάχα μου “είδηση” αλλά ότι γίνεται θέμα κάτι που είναι τοις πάσι γνωστό, ότι δηλ. οι αποσπασμένοι και μετακλητοί υπάλληλοι παίρνουν -παντού και από πάντα- ορισμένες από ειδικές ρυθμίσεις υπερωρίες) και ο Φιλελεύθερος επικαλείται πληροφορίες πως Τσίπρας και Τσακαλώτος “Ζητούν παράταση του μνημονίου” (;) αντί για καθαρή έξοδο… Η Ναυτεμπορική αντίθετα εστιάζει στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ και γράφει “Στο στόχαστρο αμερικανικές εξαγωγές 2,8 δισ. ευρώ“.