ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

8/12: Εντυπώσεις από μια επίσκεψη

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα ασχολούνται αποκλειστικά με τη, γεμάτη εντάσεις, επίσκεψη Ερντογάν, συμφωνώντας σε γενικές γραμμές πως η προκλητικότητα του Τούρκου προέδρου έλαβε τις κατάλληλες απαντήσεις, τόσο από την ελληνική πολιτική ηγεσία όσο και από το εξωτερικό.

Η Καθημερινή γράφει για «Επίσκεψη γεμάτη εντάσεις» αλλά καταγράφει στον υπότιτλο «Απαντήσεις από τον Τσίπρα» και τα συνήθως τυφλά αντιπολιτευόμενα Νέα κραυγάζουν για «Διπλωματία εκ του προχείρου» (όπως -τι σύμπτωση!- και ο νεόκοπος Φιλελεύθερος) και στον υπότιτλο, ενώ γράφουν  «Απροετοίμαστη η κυβέρνηση στις προκλήσεις Ερντογάν» τελικά παραδέχονται (στον ίδιο υπότιτλο) πως «Ο Τσίπρας σήκωσε το γάντι στο Μαξίμου». Η Δημοκρατία φωνάζει «Ντελίριο Ερντογάν» αλλά στον υπότιτλο βλέπει «πληρωμένες απαντήσεις από Τσίπρα-Παυλόπουλο-Κυριάκο», και μόνο ο Ελεύθερος Τύπος βλέπει ξεκάθαρο «Ιστορικό φιάσκο«. Αντίθετα, Έθνος, ΕφΣυν και Αυγή έχουν σε πρώτο πλάνο τις απαντήσεις που έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος. Α, και η Ελευθερία, που εντελώς τυχαία δεν έχει ποτέ ίδιο κύριο θέμα με τα (στην ουσία ομόσταυλα) Νέα αν και έχει ακριβώς την ίδια βασική γραμμή (στο πιο απροκάλυπτα ακροδεξιό), τολμά να κάνει θέμα τα πόθεν έσχες των πολιτικών (εστιάζοντας φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ), τη στιγμή που όλα τα πρόσωπα που παραπέμπονται και όσα δημιουργούν ερωτηματικά προέρχονται από τη ΝΔ!

Από τα υπόλοιπα σημαντικά, ξεχωρίζουν οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη, το πράσινο φως που έλαβε από το κόμμα του ο Σουλτς για να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μέρκελ για «μεγάλο συνασπισμό», τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης σε ανάπτυξη (δείτε και εδώ άλλα ανησυχητικά στοιχεία), τα νέα στοιχεία για την απασχόληση στην Ελλάδα που δείχνουν περαιτέρω επέκταση των ευέλικτων (και κακοπληρωμένων) μορφών εργασίας και, τέλος, νέα για το προσφυγικό: συνέντευξη του υπουργού Μουζάλα στο Spiegel με την οποία υπερασπίζει την «αμφιλεγόμενη» «συμφωνία» ΕΕ-Τουρκίας αλλά δεν αποκλείει νέους θανάτους στη Μόρια (…), αλλά και το καλό νέο (που γράφτηκε και χθες στα Μπλόκια) για τη σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες που δεν δεσμεύονται από τον γεωγραφικό περιορισμό. Αν αυτή η αποσυμφόρηση θα αποδειχθεί αρκετή για να αποφευχθούν τα χειρότερα, θα το δούμε…