ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

8/2/18: Δημοσιογραφία της «κουκούλας»

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα συνεχίζουν από εκεί που αφήσαμε τα χθεσινά. Τα μισά από αυτά, εκφράζοντας μια μάλλον περίεργη αντίληψη για το δημοσιογραφικό λειτούργημα εν μέσω αποκάλυψης ενός τεράστιου σκανδάλου (ασχέτως της εμπλοκής ή μη των πολιτικών προσώπων, η υπόθεση Novartis μάλλον βάσιμα αποκαλείται «σκάνδαλο»), αναλώνονται στην αποδόμηση των προστατευόμενων μαρτύρων αποκαλώντας τους «κουκουλοφόρους» (ακολουθώντας τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη), με όλους τους αρνητικούς συνειρμούς που επιφέρει ο όρος.

Έτσι, η Καθημερινή εστιάζει σε «Κενά και γκρίζες ζώνες στις καταθέσεις«, τα Νέα γράφουν για «Σκοτεινές καταθέσεις«, ο Ελεύθερος Τύπος «Θύελλα με τις μαρτυρίες των αγνώστων… γνωστών» και ο Φιλελεύθερος «Κουκουλοφόροι της συμφοράς».

Ο συμπολιτευόμενος τύπος απαντά στην (ομολογουμένως άγαρμπη) προσπάθεια αποδόμησης της δικογραφίας: το Έθνος γράφει «Μην “πυροβολείτε” τον μάρτυρα», η Εφημερίδα των Συντακτών «Κοίτα ποιοι μιλάνε για κουκούλες» και η Αυγή «Καταπίνουν το σκάνδαλο, εκφοβίζουν τη Δικαιοσύνη».

Στις κάπως ιδιαίτερες περιπτώσεις, ο Ριζοσπάστης απαξιοί να ασχοληθεί με τη μερική διαφθορά και καταγγέλλει, ως συνήθως, τη συστημική («Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η πολιτική στήριξης των μονοπωλίων σε Φάρμακο – Υγεία«), ενώ η Δημοκρατία γράφει πως «Έδωσε πολιτικούς και το FBI» (προφανώς ως επιχείρημα κατά της ρητορικής περί «κουκουλοφόρων»). Να σημειώσουμε πως το Ποντίκι κυκλοφορεί με τον προχθεσινό τίτλο της στήλης (εντάξει, δεν ήταν και δύσκολο να γίνει ο συνειρμός): «Nova Macedonia – Novartis».

Για την ουσία της υπόθεσης, ίσως το πιο περιεκτικό ρεπορτάζ βρίσκεται εδώ. Για την κατάντια της δημοσιογραφίας που υπαινίχθηκα πιο πάνω, δείτε εδώ.

Σε άλλα νέα, «Έξοδο από το πρόγραμμα με καλές συνθήκες βλέπει ο Μοσκοβισί«, η DW βλέπει κερδισμένο από τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία το (χαμένο στις εκλογές) SPD (ιδού ο νέος υπουργός Οικονομικών), ενώ οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία παραμένουν αμετάβλητες (τη στιγμή που οι προβλέψεις για την ΕΕ είναι αναθεωρημένες προς το λίγο καλύτερο).