ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

«Blame game» των εταίρων, αντί για λύσεις ουσίας στο προσφυγικό

sengen1453786372

Την παράταση των συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν μέχρι και δύο χρόνια ζήτησαν από την Κομισιόν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συμφώνησαν οι Υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών της ΕΕ που συναντήθηκαντην Δευτέρα στο Άμστερνταμ με αφορμή την έναρξη της προεδρίας της Ολλανδίας. Δεν υφίσταται θέμα εξόδου της χώρας από την Σένγκεν, δηλώνει ο Γιάννης Μουζάλας.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθεί δυανατότητα παράτασης των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν για δύο έτη, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Klaas Dijkoff.
Μέχρι στιγμής  τα προσωρινά μέτρα στα σύνορα μπορούν να ληφθούν μόνο για μια περιορισμένη περίοδο έξι μηνών. Με αιτιολογία την «αναπάντεχη εισροή αιτούντων άσυλο», οι Υπουργοί Εσωτερικών ζητούν την παράταση αυτού του χρόνου μέχρι και δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Μετανάστευσης, τα κράτη μέλη κάλεσαν την Κομισιόν «να προετοιμάσει την πρακτική και νομική βάση για την παράταση των προσωρινών ελέγχων μέσω του άρθρου 26 της συνθήκης Σένγκεν», όπως μεταδίδει το Reuters.

Μουζάλας: Δεν υπάρχει λόγος αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν

«Δεν υφίσταται κανένας λόγος για την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας, αρμόδιος Υπουργός για θέματα μετανάστευσης στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών των 28 της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

H Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών, επσήμανε ο υπουργός: «Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μία τιμωρία», ενώ κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση, καθώς και τα μέτρα για τη βοήθεια προς την Τουρκία, προκειμένου να περιορίσει αυτή τις μεταναστευτικές ροές.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, με βάση το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο. «Φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας πολύ καλά, καθώς και την υπερηφάνεια της Ευρώπης, σώζοντας ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.
Ο Νίκος Τόσκας, ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη, δήλωσε με τη σειρά του στον Τύπο ότι η ενίσχυση της FRONTEX σε άλλες χώρες πριν από την Ελλάδα δεν είναι καλή ιδέα. «Αν την έχουμε στην Ελλάδα, μπορούμε επίσης να συζητήσουμε και για τα άλλα κράτη μέλη – διαφορετικά δεν είναι νόμιμο».
http://www.stokokkino.gr/