ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Standard & Poor’s: Με «ένα κινητήρα πετά» η οικονομία της ευρωζώνης

standardpoor_2014062311240828

Με «ένα κινητήρα» πετά η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, που αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του S&P για την Ευρώπη Ζαν-Μισέλ Σιξ παρομοίασε την ευρωζώνη με ένα αεροπλάνο που «πετά με ένα κινητήρα» και προσπαθεί να «διατηρήσει το ύψος του» και είπε ότι ενώ υπάρχουν λόγοι για να ελπίζει ότι η οικονομία θα ανακτήσει το ύψος της, δεν φαίνεται πιθανή «μια τροχιά πτήσης» ισχυρής ανάπτυξης όπως ήταν πριν από την κρίση.

Από τις αρχές του έτους, ο Σιξ τόνισε ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές προκάλεσε «βουτιά στις χρηματοοικονομικές συνθήκες? (το οποίο) αποδυνάμωσε κάπως την οικονομία της ευρωζώνης» και ενώ οι συνθήκες στην ευρωζώνη έχουν έκτοτε βελτιωθεί ? χάρη κυρίως στα διευκολυντικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία σύμφωνα με τον οικονομολόγο έτυχαν καλής υποδοχής ? η ευρωζώνη βασίζει πολύ την ανάπτυξή της στην εγχώρια κατανάλωση.

Ο διεθνής οίκος αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2016 και το 2017. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2016 (από 1,8% που ήταν η εκτίμηση του Νοεμβρίου) και στο 1,6% το 2017. Ο S&P προχώρησε σε πιο «ουσιαστική» αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, προβλέποντας ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,4% από 1,1% που ανέμενε προηγουμένως.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η απασχόληση θα αυξηθεί στην ευρωζώνη το 2016 και το 2017, εκτιμώντας ότι «το ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί φέτος κατά μέσο όρο στο 10,2% φέτος (10,9% το 2015% και στο 9,7% το 2017».