ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη: Αδιέξοδη και ακατονόητη πράξη

Η σημαία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα υπό κατάληψη γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη

35, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι οι Αφγανοί πρόσφυγες που από το μεσημέρι έχουν καταλάβει, μαζί με ομάδες αντεξουσιαστών και μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη. Μπήκαν στο κτήριο, παραβιάζοντας μια διπλανή πόρτα, ενώ μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν στον χώρο. Οι πρόσφυγες βρίσκονται μέσα στα γραφεία, ενώ την κατάληψη “περιφρουρούν” ομάδα νεαρών αντεξουσιαστών και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αργά το βράδυ, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, συνομίλησε με εκπροσώπους των Αφγανών προσφύγων, οι οποίοι, ζητούν: 1) Την απελευθέρωση συμπατριώτη τους, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας βρίσκεται υπό ψυχιατρική παρακολούθηση, 2) την μεταφορά και των 35 προσφύγων στην Αθήνα και 3) την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών διαβίωσής τους όσο βρίσκονται στο νησί και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στην Αθήνα.

Σημειώνουμε, ότι από τον συνολικό αριθμό των Αφγανών προσφύγων που βρίσκονται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη οι 12 έχουν πάρει άδεια για την μετακίνησή τους στην Αθήνα, και αυτή είναι ζήτημα ημερών. Επιπλέον 2 δεν έχουν κάνει αίτημα άσυλου, οπότε δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία διαδικασία για αυτούς πριν καταθέσουν το σχετικό αίτημα, ενώ οι υποθέσεις αρκετών από αυτούς είναι σε διαδικασία εξέτασης. Στους πρόσφυγες δόθηκαν συγκεκριμένες εγγυήσεις, ότι μέχρι να φύγουν από το νησί, μπορούν να φιλοξενηθούν σε άλλες δομές και όχι στην Μόρια, στην οποία δεν θέλουν να γυρίσουν.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησαν στους πρόσφυγες, ότι αυτή τους η κίνηση δημιουργεί μια σειρά από επιπλέον προβλήματα στο ήδη βεβαρυμένο κλίμα που υπάρχει στο νησί .

Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι των προσφύγων, αρνήθηκαν κάθε λύση που τους προτάθηκε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που όλες τις προηγούμενες ημέρες, αρνιόντουσαν κάθε εναλλακτική πρόταση που τους είχε κατατεθεί.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι αυτή η κίνηση γίνεται σε μια περίοδο όπου ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων έχει αρχίσει να φεύγει από τη Μόρια (μόλις προχτές έφυγαν 300 άτομα) ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η μετακίνηση ενός ακόμα μεγαλύτερου αριθμού. Εάν, η συγκεκριμένη ομάδα είχε δεχτεί από την αρχή, δηλαδή εδώ και ένα μήνα, την πρόταση που τους είχε γίνει να γυρίσουν στην Μόρια και να ξεκινήσουν από εκεί η διαδικασίες μετακίνησής τους, είναι σίγουρο ότι αρκετοί, αν όχι όλοι, θα είχαν φύγει ήδη για την Αθήνα.

Ακατανόητη και τυχοδιωκτική η στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αντεξουσιαστών

Ενώ η περίπτωσή της συγκεκριμένες ομάδας των προσφύγων είναι τουλάχιστον “περιπλοκή”, είναι εντελώς τυχοδιωκτική η στάση που κρατάνε τα μέλη της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ομάδες νεαρών αντεξουσιαστών που έχουν αναλάβει την “περιφρούρηση του χώρου”.

Δηλώνοντας “αλληλέγγυοι στον αγώνα των 35 προσφύγων”, αν και αρκετοί από αυτούς, λένε, ότι δεν συμφωνούν με την συγκεκριμένη μορφή που πήρε ο αγώνας τους, με την παρουσία τους στον χώρο δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να νομιμοποιούν, αν όχι να ενθαρρύνουν, αυτή την, τουλάχιστον, ακατανόητη ενέργεια.

Είναι σίγουρο ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο τοπικό κίνημα αλληλεγγύης, από την στιγμή που, στην πράξη, δίνει τροφή σε ακραίες ξενοφοβικές αντιλήψεις και φωνές, που το τελευταίο διάστημα έκαναν πάλι την παρουσία τους στο νησί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται την υπόθεση με ψυχραιμία. Τα στελέχη του ζήτησαν και είχαν αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους ίδιους τους πρόσφυγες, με την βοήθεια ανεξάρτητου μεταφραστή, παρουσίασαν σε αυτούς όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και τους εξήγησαν ότι αυτή τους η κίνηση, δεν βοηθάει ούτε τους ίδιους, ούτε τους ανθρώπους και τις συλλογικότητες που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν και στέκονται αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί.

Πάνω από 8000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στο νησί.

Στη Λέσβο, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται πάνω από 8000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ήδη γίνονται σοβαρές και συντονισμένες προσπάθειες για την μεταφορά ενός πολύ μεγάλου μέρους τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι φιλήσυχοι άνθρωποι, οι οποίοι, παρά τις πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο κάμπ της Μόριας, όπου φιλοξενούνται πάνω από 6.500, περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους προκειμένου να μετακινηθούν, κυρίως οι ευάλωτες ομάδες.

Έτσι, είναι σίγουρο ότι ακραίες ξενοφοβικές φωνές, οι οποίες και με την ευκαιρία της κατάληψης των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ από 35 άτομα, δεν θα μπορέσουν να έχουν απήχηση στην τοπική κοινωνία.