ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

“Σβήνουν οι ελπίδες για το ΦΠΑ” και τα δελτία τύπου του κ. Μηταράκη

ΦΠΑ-νησιά (1)

Αυτό που όλα τα ΜΜΕ (εκτός Λέσβου) το άκουσαν ως “προσπάθειες για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά” τοπικά ΜΜΕ και bogs το είδαν ως “σβήνονται οι ελπίδες για τον μειωμένο ΦΠΑ” και αρκεί ένα απλό, σχετικό “γκουγκλάρισμα” για να το δει και ο πλέον δύσπιστος.

Αφορμή είναι η απάντηση που έδωσε στην επίκαιρη ερώτηση του εκ’ Χίου βουλευτή της ΝΔ κ. Μηταράκη, η οποία ερώτηση, περιελάμβανε τα παρακάτω σκέλη:

Πρώτον, έχει θέσει η Κυβέρνηση το ζήτημα της επαναφοράς των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο πλαίσιο της παρούσας διαπραγμάτευσης; Είναι στο τραπέζι αυτό τώρα με τους θεσμούς ή απλώς συζητείται για εσωτερική κατανάλωση;

Δεύτερον, αν είναι στο τραπέζι, έχετε προτείνει κάποια ισοδύναμα ή έχετε προτείνει έναν άλλο τρόπο να αντιμετωπίσετε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα;

Τρίτον, γενικότερα, η Κυβέρνηση έχει να προτείνει θετικά ισοδύναμα προς τους νησιώτες ως αντισταθμιστικά, εξασφαλίζοντας τη ρήτρα νησιωτικότητας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος;

Και τέλος, σε κάποια νησιά έχει ήδη εφαρμοστεί η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Είχε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που περιμέναμε;

Η απάντηση στην πρωτολογία του υπουργού:

Βεβαίως, έχετε πολύ δίκιο που γράφετε στην ερώτησή σας ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ενισχυθεί η έννοια της νησιωτικότητας και οι νησιώτες να απολαμβάνουν άλλα αντισταθμιστικά μέτρα.

……………….

Σε ό,τι αφορά τώρα το σοβαρό θέμα που θέτετε, να σας πληροφορήσω ότι έχω ενημερώσει επανειλημμένα με απαντήσεις μου στη Βουλή για αυτό το ζήτημα. Έχω συμμετάσχει στην αντίστοιχη συνεδρίαση της Επιτροπής όπου ήρθε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και συζητήσαμε αναλυτικά όλα αυτά τα θέματα και εξηγήσαμε ακριβώς το πού είμαστε και το τι κάνουμε.

……………………………

Αυτήν την εποχή και το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπαθούμε και στη διαπραγμάτευση και οπουδήποτε αλλού να υπάρχουν συνολικά μέτρα που να ανακουφίσουν τους νησιώτες από το θέμα αυτό του ΦΠΑ, όπως και συνολικά τους Έλληνες πολίτες. Αλλά θα επαναλάβω για μια φορά ακόμα ότι είναι συγκεκριμένο το πολιτικό και το οικονομικό πλαίσιο που μας έχει αναγκάσει να ακολουθούμε αυτά τα φορολογικά μέτρα.

……………………….

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, όμως, όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, σε επίπεδο Κυβέρνησης, διαπραγμάτευσης, ώστε να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα των νησιών και να βοηθήσουμε γενικά και τα νησιά που είχαν το θέμα του ΦΠΑ και τα υπόλοιπα στα ζητήματα φορολογίας.

Βεβαίως, ο εκ΄Χίου  κ. Μηταράκης που έκανε και τη σχετική επίκαιρη ερώτηση, στην οποία απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Τ. Αλεξιάδης, μπορεί να ερμηνεύει την απάντηση του τελευταίου όπως θέλει. Οπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του ο Τ. Αλεξιάδης:

Είναι σαφέστατο αυτό που είπα. Μπορεί να το ερμηνεύσετε όπως θέλετε. Εμείς προσπαθούμε, είτε στην άμεση είτε στην έμμεση φορολογία, να έχουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να βοηθήσουμε και τα νησιά και την υπόλοιπη κοινωνία. Δεν θα είναι σοβαρό από εμάς να έλθουμε εδώ και να πούμε: «Στη διαπραγμάτευση προτείνουμε αυτό, εκείνοι αντιπροτείνουν αυτό, έχουμε το τάδε πρόβλημα, υπάρχει η τάδε λύση» κ.λπ.

Έχετε κάνει Υπουργός και ξέρετε πολύ καλά ότι τα ζητήματα διαπραγμάτευσης είναι πολύ λεπτά. Αν γίνονται με τα φώτα των καμερών πάνω τους, με μικρόφωνα και με δημοσιοποίηση της κάθε στιγμής για το τι λέγεται δεν θα έχει αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση. Έχουμε πετύχει αρκετά θέματα στα ζητήματα φορολογίας στη διαπραγμάτευση, τα οποία τα έχω πει άλλη φορά στη Βουλή και δεν θα χάσω χρόνο να τα εξηγήσω.

Σε σχέση, όμως, με το τι θέλουμε να κάνουμε στα νησιά έχουμε μιλήσει συγκεκριμένα -σας το είπα- στην αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής, σε μια τρίωρη συνεδρίαση, παρουσία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, όπου συζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα και είπαμε το που ακριβώς είμαστε και το τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τι ακούει και τι καταλαβαίνει ο κ. Μηταράκης. Το θέμα είναι πάντα, όλοι αυτά που καταπίνουν αμάσητα τα non – paper και τα δελτία τύπου του κ. Μηταράκη!

(διαβάστε εδώ τα πλήρη πρακτικά της βουλής για το συγκεκριμένο θέμα)