– του Κώστα Γουλιάμου
Οι 5 πλουσιότεροι του κόσμου έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους από 405 δισεκατομμύρια δολάρια σε 869 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020 -με ρυθμό 14 εκατομμύρια δολάρια την ώρα- ενώ σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι, αποκαλύπτει η νέα έκθεση της« Oxfam» για την ανισότητα και την παγκόσμια εταιρική ισχύ. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο κόσμος θα έχει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο μέσα σε μια δεκαετία, αλλά η φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί στα επόμενα 229 χρόνια.
Στο μεταξύ 148 μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι πραγματοποίησαν κέρδη 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με τον μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών, και κατέβαλαν τεράστιες πληρωμές σε πλούσιους μετόχους, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν περικοπές στους πραγματικούς μισθούς. Αναλυτές ήδη σημειώνουν πως ο πλούτος που έχει παραχθεί δεν έχει διανεμηθεί στους 1,7 δισεκατομμύρια εργαζόμενους που έχουν να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που «τρώνε» τον μισθό τους. Είναι φανερό πως η εργασιακή εκμετάλλευση στο καπιταλιστικό σύστημα οδηγεί στο βάθεμα των ανισοτήτων που δυναμώνει και οξύνει το χάος της φτωχοποίησης του λαού.
Είναι πλέον φανερό πως το πρόβλημα των βίαιων ανισοτήτων, της πόλωσης «πλούτου – φτώχειας», δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με μεταρρυθμιστικές συνταγές στη βάση πιο δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, όπως συστηματικά διατυμπανίζουν όχι μόνο αστικές πλευρές, αλλά και οι επίδοξοι διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος, σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές. Η λύση βρίσκεται στην κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.
Με άλλα λόγια, όταν γίνουν ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και του πλούτου αυτοί που παράγουν τον πλούτο: Τα δισεκατομμύρια των εργαζομένων, η μεγάλη εργατική πλειοψηφία. Ο καπιταλισμός ανατρέπεται, δεν εξανθρωπίζεται. Η αντιδραστικοποίηση του αστικού συστήματος σε καίριους τομείς (Υγεία, Εκπαίδευση, Ενέργεια, Μεταφορές, Πολιτισμός κλπ.), µε κυρίαρχο στοιχείο τον αντικομμουνισµό, την εκμετάλλευση και τη χειραγώγηση, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.
*Ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τ. πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου