ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Άρχισαν την επιχείρηση για αναγκαστική μεταφορά προσφύγων στον Καρά Τεπέ (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Πράξη τις απειλές Μηταράκη-Χρυσοχοΐδη άρχισε να κάνει η ΕΛ.ΑΣ. μέσω αστυνομικής επιχείρησης κατά των προσφύγων στη Λέσβο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την αναγκαστική προώθηση προσφύγων και μεταναστών μέσα στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ της Λέσβου.

Η επιχείρηση έρχεται σε συνέχεια των απειλών από τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει βίαιες δράσεις σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν όσοι βρέθηκαν άστεγοι από την καταστροφή της Μόριας.

Ο δρόμος του Καρά Τεπέ έχει αποκλειστεί, ούτε εργαζόμενοι δεν περνούν από νωρίς το πρωί. Σύμφωνα με τον διαφαινόμενο σχεδιασμό της επιχείρησης η Αστυνομία αποκλείει τμήματα της διαδρομής όπου ζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες και τους προωθεί προς τον νέο καταυλισμό.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται ότι πρόκειται για «επιχείρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση διεξάγεται απολύτως ομαλά και οι μετανάστες μεταφέρονται χωρίς προβλήματα στη νέα δομή. Εκεί, υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και αφού βγουν τα αποτελέσματα οδηγούνται στις σκηνές τους.

Καρά Τεπέ: Συνωστισμός και καταγγελίες ενώ γεμίζει η μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης

Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν μπει μέχρι στιγμής στον Καρά Τεπέ στο πλαίσιο της σημερινής αστυνομικής επιχείρησης να αναγκάσει πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο πεδίο βολής στον Καρά Τεπέ.

Το θετικό της συγκεκριμένης επιχείρησης, την οποία είχαν προαναγγείλει απειλητικά οι υπουργοί Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, είναι πως η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής χωρίς ένταση ή επεισόδια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση έχουν μπει στον καταυλισμό περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι με τις αρχές να υπολογίζουν ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουν μπει περίπου 6.000, ενώ στόχος της κυβέρνησης παραμένει να εγκλωβιστούν εκεί όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν άστεγοι, παρά το γεγονός ότι επισήμως οι σκηνές δεν μπορούν να στεγάσουν τόσους ανθρώπους.

Στην είσοδο του νέου καταυλισμού παρατηρούνται, όμως, σημαντικά φαινόμενα συνωστισμού που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία, ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας.

Ήδη από τα γρήγορα τεστ που διενεργούνται έχουν εντοπιστεί 21 θετικά κρούσματα κορονοϊού, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 37 που είχαν καταγραφεί χθες.

Για «επιχείρηση με την οποία περνάμε από την ανασφάλεια στην υγειονομική ασφάλεια κι από την αταξία στην τάξη» έκανε λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας για… ανθρωπιστικό καθήκον.

Στο σημείο υπάρχει από πολύ νωρίς ισχυρότατη αστυνομική παρουσία, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι ο δρόμος στον Καρά Τεπέ είναι αποκλεισμένος, ενώ και η παρουσία δημοσιογράφων, ως επί το πλείστον, είχε απαγορευτεί το πρωί.

Πάνω από 5.000 οι πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ

Από τους ελέγχους που πραγματοποιούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, έχουν εντοπιστεί 135 κρούσματα του κορονοϊού μεταξύ των προσφύγων.

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στη νέα δομή για πρόσφυγες και μετανάστες που δημιουργεί η κυβέρνηση στον Καρά Τεπέ στη Λέσβο, ενώ η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων συνεχίζεται. Στο μεταξύ, από τους ελέγχους που πραγματοποιούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, έχουν εντοπιστεί 135 κρούσματα του κορονοϊού.

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, έχουν ήδη μεταφερθεί στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στον καταυλισμό και βρίσκονται σε απομόνωση. Αυτά τα 135 περιστατικά προστίθενται στα 37 που είχαν καταγραφεί χθες.

Παρά τα φαινόμενα συνωστισμού, που παρατηρούνται και προκαλούν ανησυχία λόγω της πανδημίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται και ότι με τους ρυθμούς που προχωρά, μπορούν να εισέρχονται έως και 3.000 άτομα στη νέα δομή, μετά τους σχετικούς ελέγχους.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Είναι προφανής ο στόχος της κυβέρνησης να εγκλωβιστούν πάση θυσία εκεί όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν άστεγοι, παρά το γεγονός ότι επισήμως οι σκηνές δεν μπορούν να στεγάσουν τόσους ανθρώπους. Την ίδια ώρα, η διαδικασία συνεχίζεται με την αστυνομία να έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, και οι δυνάμεις της οδηγούν τους πρόσφυγες και μετανάστες στη δομή, ενώ οι οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζει την επιχείρηση ως ανθρωπιστική, λέγοντας ότι «περνάμε από την ανασφάλεια στην υγειονομική ασφάλεια κι από την αταξία στην τάξη» τονίζοντας ότι πρόκειται για «ανθρωπιστικό καθήκον».

Παράλληλα, η Refugee Support Aegean, σε ανάρτησή της δίνει εικόνα μέσα από τις σκηνές του νέου κέντρου κράτησης, επισημαίνοντας ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα αναγκαστούν να κοιμηθούν στο πάτωμα.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες Μόριες»

«Η Μόρια δεν υπάρχει πια και δε θα πρέπει να υπάρξουν άλλες Μόριες, ούτε άλλοι καταυλισμοί σαν τη Μόρια» τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάγκη για κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής, αποτελεσματικές και δίκαιες διαδικασίες εισόδου» και προσέθεσε ότι «στο πακέτο της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχει και μια σαφής προοπτική για τα παιδιά».

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι «δεν έχουν όλοι οι μετανάστες δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ. Υπάρχουν κάποιοι που θα πρέπει να επιστρέψουν. Όλοι όμως έχουν ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα».

Και κατέληξε η κ. Γιόχανσον: «Θα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προστατεύσουμε το δικαίωμα του ασύλου, όποτε αυτό το δικαίωμα απειλείται».

Νωρίτερα, η ΚΕΕΡΦΑ ανέβασε βίντεο στο facebook καταγγέλλοντας βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.