ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Ένας περιβαλλοντικός – κοινωνικός αγώνας  για την παραλία της Σκάλας Ερεσού.

Αυτός είναι ο χώρος για τον οποίο γίνεται η κινητοποίηση

 

Επισκεφθήκαμε  την περιοχή Αφεντέλι της Ερεσού. Την περιοχή της συμβολικής κατάληψης των κατοίκων της, που διαμαρτύρονται για την προσπάθεια χτισίματος και «αξιοποίησης» της παραλίας. Ένας περιβαλλοντικός – κοινωνικός αγώνας  βρίσκεται σε εξέλιξη. Μαζί μας ήταν και ο Πάνος Λάμπρου μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η μέρα ήταν βροχερή και ήταν μέρα συνέλευσης της κατάληψης. Κυρίως νέοι άνθρωποι αλλά και αρκετοί μεγαλύτεροι, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα ανέλυαν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Πού βρίσκεται η υπόθεση και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Ακούστηκαν διάφοροι τεχνικοί όροι που είναι άγνωστοι στους μη ειδικούς ή στους μη μυημένους: Κόκκινη γραμμή παραλίας, κίτρινη γραμμή παραλίας, χειμέριο κύμα, γραμμές αιγιαλού παραλίας, γραμμές παλαιού αιγιαλού. Κι από κοντά ΦΕΚ36, Συμβούλιο Επικρατείας, Δήμος  Δυτικής  Λέσβου.

Η μεγάλη αγωνία των πολιτών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία υπεράσπισης της παραλίας-αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού, είναι να πείσουν κάποιους, που δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες τους και μιλάν για «ανάπτυξη», ότι ανάπτυξη δεν είναι να καταστρέφεις αυτό που σου παρέδωσαν αναλλοίωτο οι γονείς σου και εσύ οφείλεις να το παραδώσεις επίσης αναλλοίωτο στα παιδιά σου. Ανάπτυξη είναι το συλλογικό συμφέρον του σεβασμού της φύσης και του περιβάλλοντος και όχι το ατομικό συμφέρον που ετοιμάζεται  να καταστρέψει την παραλία.

Ο Πάνος Λάμπρου μίλησε για την ανάγκη το κίνημα των κατοίκων της Ερεσού να παραμείνει αυτόνομο, ακηδεμόνευτο και ακομμάτιστο και υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ όπως έχει κάνει μέχρι τώρα θα παραμείνει κοντά τους και εφόσον γίνει κυβέρνηση θα προωθήσει  εκείνες τις πολιτικές που θα βοηθήσουν να σωθεί η παραλία.

Μετά το τέλος της συνέλευσης  κατευθυνθήκαμε στις επίμαχες περιοχές. Και εκεί είδαμε και καταλάβαμε.  Γιατί άλλο είναι να στο περιγράφουν και να το ακούς και άλλο να το βλέπεις επί τόπου.

Ξαφνικά, ξεχάσαμε τους όρους  κόκκινη γραμμή παραλίας, κίτρινη γραμμή παραλίας, χειμέριο κύμα, γραμμές αιγιαλού παραλίας, γραμμές παλαιού αιγιαλού κι είδαμε μπροστά μας ξεκάθαρα το ΕΓΚΛΗΜΑ  που πάει να γίνει.  Σε μια παρθένα παραλία  τριάντα μέτρα από το κύμα πάνε να χτίσουν bar, κατοικίες, πισίνες και ποιος ξέρει τι άλλο.

Εκεί που χιλιάδες παιδιά από όλο τον κόσμο, πάνω στην άμμο έχτιζαν και χτίζουν τους πύργους  και τα κάστρα τους, εκεί που στήναμε το φιλέ και παίζαμε βόλεϊ, ελάχιστα μέτρα πιο πάνω ετοιμάζονται να χτίσουν και να καταστρέψουν μια από τις ομορφότερες παραλίες. 

Όταν επισκεφτείς επί τόπου την περιοχή καταλαβαίνεις το ΕΓΚΛΗΜΑ που πάει να γίνει. Και εμείς που δεν μιλάμε νομικά, απορούμε πως είναι δυνατόν μια οποιαδήποτε απόφαση του συμβουλίου επικρατείας να νομιμοποιήσει αυτή την καταστροφή. Και αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν ο Δήμος Δυτικής  Λέσβου με τα ήξεις – αφήξεις του, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, να μην παίρνει σαφή θέση και να μην προσπαθεί να το σταματήσει με κάθε τρόπο.   

 

 

Όλοι εμείς που αγαπάμε την Ερεσό  πρέπει ν’αντιδράσουμε. Να συμπαρασταθούμε σ’αυτούς που αντιστέκονται. Να υπερασπίσουμε την παραλία της Σκάλας Ερεσού.