ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Ένα ακόμη κάλεσμα ντροπής

Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πρόσκληση για συγκέντρωση στην περιοχή της Μόριας με πρόσχημα την επίταξη ελαιοκτημάτων και την επέκταση του καταυλισμού γύρω από το ΚΥΤ της Μόριας. Οι γνωστοί φεισμπουκικοί «άγνωστοι» ξαναχτυπούν σε ένα θλιβερό Déjà vu. Είναι οι γνωστοί-άγνωστοι, που είχαν μαζευτεί στην διασταύρωση της Μόριας τον Φεβρουάριο, μετά από από έκκληση του δημάρχου Μυτιλήνης. Για να κλείσει η είσοδος του ΚΥΤ Μόριας για τους πρόσφυγες από την Δυτική Λέσβο. Τότε βρήκαν ευκαιρία να μαζευτούν ακροδεξιά στοιχεία και η κατάληξη ήταν τα προσβλητικά για το νησί μας γεγονότα στο λιμανάκι της Θερμής. Γεγονότα που δυσφήμησαν παγκοσμίως την Λέσβο και μας ντρόπιασαν όλους.
Είναι οι ίδιοι ακροδεξιοί, που εκμεταλλευόμενοι την απόγνωση των κατοίκων της Μόριας, έβρισκαν αφορμή να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, να στήνουν μπλόκα στις εισόδους του χωριού, να πετροβολούν σπίτια, να επιτίθενται σε αυτοκίνητα, να ξυλοκοπούν εργαζόμενους σε ΜΚΟ και σε όποιον θεωρούσαν «ύποπτο».
Είναι οι ίδιοι ακροδεξιοί που με αφορμή την πρόσφατη φωτιά στις αγροτικές περιοχές του Αφάλωνα, μαζεύτηκαν στην περιοχή της ΔΕΗ, πήραν πάλι τον νόμο στα χέρια τους προκαλώντας και ασχημονώντας. Το γνωστό τραγικό ατύχημα έδωσε τέλος στην στη παρακρατική συγκέντρωση.
Όμως δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Μόρια, συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπου η ακροδεξιά εμφανίζεται θριαμβευτικά και ξεδιάντροπα σαν εθνοσωτήρας.
Ένα ακόμη κάλεσμα έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο της ασχημίας. Και ενώ όλοι οι πολίτες της Λέσβου συμφωνούμε με τα δίκαια αιτήματα των Μοριανών, ενώ όλοι συνειδητοποιούμε ότι η κατάσταση στη Μόρια παγιώνεται,παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και ενώ όλοι συμφωνούμε με τον απεγκλωβισμό από το νησί χιλιάδων αιτούντων άσυλο, οι συγκεντρώσεις αυτές έρχονται να καπελώσουν τους δίκαιους και δημοκρατικούς αγώνες των κατοίκων, να τους αμαυρώσουν, προκειμένου κάποιοι να δράσουν βίαια, παράνομα, εκμεταλλευόμενοι τα δίκαια αιτήματα και την αγωνία των πολιτών της Λέσβου.
Ίσως είμαστε αφελείς, ρομαντικοί και αισιόδοξοι. Προσμένουμε και αναμένουμε την καταδίκη των βίαιων, παράνομων αυτών συμπεριφορών από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κύριο Μουτζούρη.
Όμως μάλλον αναμένουμε μάταια. Κανένας δεν ξεριζώνει ένα δένδρο που το ποτίζει από μικρό για να το μεγαλώσει…