ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Αγώνας για να σωθεί η παραλία της Ερεσού

Τα Μπλόκια

Συγκεντρωθήκαμε στη Πλατεία Σαπφούς για να συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων  της Ερεσού για την προστασία της παραλίας στην περιοχή Αφεντέλλι. Η ενημερωτική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας υπεράσπισης της παραλίας της Ερεσού θέλησε να κάνει ακόμα πιο γνωστό τον αγώνα τους για την απειλούμενη οικοπεδοποίηση της παραλίας, τριάντα μόλις μέτρα από το κύμα, λίγο πάνω από  εκεί που τα πιτσιρίκια χτίζουν τα κάστρα τους πάνω στην άμμο.

Το ζήτημα της σωτηρίας της παραλίας της Ερεσού δεν είναι νομικό, δεν είναι οικονομικό. Είναι το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν σ’ένα καθαρό φιλικό περιβάλλον, που δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται, που δεν γίνεται αντικείμενο βιασμού και εκμετάλλευσης.   

αφεντέλι3-1024x768
Τα Μπλόκια

Η Ερεσός με την μαγική παραλία της είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, οι αναμνήσεις και τα όνειρα μας. Είναι η καλοκαιρινή μαγεία, ο καλοκαιρινός μας παράδεισος. Είναι η ελευθερία μας να είμαστε αυτό που είμαστε, και μαζί με μας, να είναι αυτό που είναι και οι υπόλοιποι γύρω μας.

αφεντελι2-1024x768
Τα Μπλόκια

Σήμερα μαζευτήκαμε για να υπερασπιστούμε τον παράδεισο της παραλίας της Ερεσού. Ο παράδεισος αυτός δεν είναι δικός μας. Έρχεται  από το παρελθόν και έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να τον παραδώσουμε στο μέλλον.

αφεντελι7-1024x991
Τα Μπλόκια

Συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Σαπφούς, μιλήσαμε για την Ερεσό, τραγουδήσαμε και υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε μαζί στον αγώνα ενάντια στη δήθεν ανάπτυξη που καταπίνει τη φύση και τους ανθρώπους.

αφεντελι9-1024x768
Τα Μπλόκια

αφεντελι8-1024x768

Οι θέσεις της Πρωτοβουλίας:

Οι θέσεις μας ως σύλλογος Πρωτοβουλία Ερεσού. Τι ζητάμε από το δήμο Δυτικής Λέσβου.

Το παρόν κείμενο αποτελεί την ολοκληρωμένη θέση μας για την υπεράσπιση της παραλίας, αλλά και τα αιτήματα μας προς τον δήμο, καθώς και την συνολική στάση μας στο ζήτημα και τις κινήσεις που θα ακολουθήσουμε.
Η παραλία της Ερεσού είναι μοναδική. Πρόκειται για ένα φυσικό τοπίο που περιλαμβάνει την δημόσια και ελεύθερα προσβάσιμη για όλους παραλία και τον ψαραποταμό που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο του νησιού ο οποίος βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Η περιοχή αυτή επίσης είναι natura. Επιπλέον επειδή ακριβώς η παραλία ελκύει χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία 50 χρόνια, αποτελεί πλέον το σημαντικότερο “περιουσιακό” στοιχείο της κοινότητας, καθώς μέσω αυτής βιοπορίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι, μέσω των καταστημάτων και των θέσεων εργασίας που παράγονται κάθε σεζόν.
Επιπλέον η τοπική οικονομία που βασίζεται πάνω στην παραλία ως αυτή που είναι μέχρι και σήμερα αποτελεί την μοναδική προοπτική που δίνει η κοινότητα στους νέους για να μείνουν μόνιμα, και αυτή η μοναδική προοπτική υπόψη δίνεται μέσα σε μία 13χρονη οικονομική κρίση, αλλά και εν μέσω μίας πανδημίας, και αυτό την καθιστά πολύτιμη. Αντιλαμβάνεστε ότι το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα υπαρξιακό για την κοινότητα μας.
Αυτή την στιγμή η παραλία της Ερεσού κινδυνεύει να χτιστεί μέχρι την θάλασσα. Η ιστορία είναι μεγάλη και πάει μέχρι πίσω στο μακρινό 1963. Οι ευθύνες παλιών αυτοδιοικητικών μέσα στα χρόνια σημαντικότατες. Ωστόσο η παραλία επιχειρείται να χτιστεί σήμερα με δήμο Δυτικής Λέσβου και με δήμαρχο τον Ταξιάρχη Βέρρο. Απαιτούμε από το δήμο Δυτικής Λέσβου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινότητας μας. Να κινηθεί άμεσα με το αρμόδιο προσωπικό και με στοχευμένες νομικές κινήσεις και να υπερασπιστεί την παραλία της κοινότητας μας.
Συγκεκριμένα:
1. Ζητάμε την άμεση ανάκληση της προέγκρισης της οικοδομικής άδειας.Η ιδιώτης έχει αγοράσει 11.5 στρέμματα από τον προηγούμενο ιδιώτη, τα οποία έχουν κατοχυρωθεί με απόφαση Αρείου Πάγου το 1998. Στην προέγκριση όμως η ιδιώτης δηλώνει 14 στρέμματα με διορθωτικό συμβόλαιο που έκανε το 2014, μετά την εγκληματική για την κοινότητα μας χάραξη του ΦΕΚ36 του 2012. Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να διερευνηθεί η εν λόγω στρεμματική διαφορά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣΤΕ για να δούμε ποιες άλλες κινήσεις μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε την επαναχάραξη των γραμμών αιγιαλού και παραλίας. Τέλος η υπόθεση ίσως μας οδηγήσει στο να διερευνηθεί από την αρχή, καθώς φαίνεται ότι η ιδιώτης έχει αγοράσει τίτλους οι οποίοι δεν έπρεπε ποτέ να πωληθούν ως δημοτικός χώρος, καθώς άνηκαν στο δημόσιο. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ανάκληση της προέγκρισης τότε ζητάμε το πάγωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας στο εν λόγω οικόπεδο, με βάση και τα παρακάτω.
2. Ζητάμε την απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το δήμο για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν 3 πολύ βάσιμοι λόγοι για να στηριχθεί η απαλλοτρίωση και είναι οι εξής.
Πρώτος ότι σχεδόν όλη η κοινότητα μας βιοπορίζεται από την παραλία Ερεσού. Πιθανή αλλοίωση της παραλίας και συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, θα οδηγήσει σε ένα ανεπανόρθωτο τριπλό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πλήγμα δίχως γυρισμό για την Ερεσό. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ένας θεμελιώδες λόγος δημοσίου συμφέροντος. Ο δεύτερος είναι ότι το κομμάτι της παραλίας που κινδυνεύει να χτιστεί, είναι κοινόχρηστος χώρος. Είμαστε στην θέση να προσφέρουμε στο δήμο 100αδες αποδεικτικά στοιχεία που αποδυκνείουν αυτό το γεγονός. Τρίτος λόγος είναι η διατήρηση του φυσικού κάλλους και της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.
Αξίζει να πούμε εδώ ότι με την απαλλοτρίωση θεωρούμε ότι ο δήμος θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Ερεσού με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον ίδιο. Η απαλλοτρίωση είναι η πιο ρεαλιστική οικονομικά επιλογή, καθώς σε τέτοια περίπτωση η αποζημίωση καθορίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες, και όχι από τα θέλω του ιδιώτη.
Σε περίπτωση που αυτό συμβεί προτείνουμε μία συμβολική Δενδροφύτευση, από τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνάσιου Ερεσού, και αυτή να γίνει ψηλά στο δρόμο.
Πιστεύουμε ότι αξιοποίηση της παραλίας δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο πέραν από το να παραμείνει η παραλία ως έχει. Η διαφύλαξη της όπως είναι μέχρι και σήμερα είναι η μόνη αξιοποίηση που συμβαδίζει με τα συμφέροντα της κοινότητας. Εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση πάνω στην παραλία πέραν της προτεινόμενης συμβολικής δενδροφύτευσης. Από εκεί και πέρα ως σύλλογος θα κάνουμε στοχευμένες προτάσεις προς το δήμο ως προς την καλύτερη χρήση της παραλίας, αλλά και στοχευμένες δράσεις σε αυτήν αυτόνομα βοηθώντας στην εξάλειψη περιστατικών καταπάτησης και ρύπανσης της κατά την τουριστική περίοδο.
3. Ζητάμε να κινήσει ο δήμος τις νομικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ακύρωση του ΦΕΚ36/Δ/2012, και στην επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού, Παραλίας και Παλαιού Αιγιαλού. Στο ΦΕΚ36/Δ/2012 υπάρχουν πολλές παρατυπίες. Η γραμμή Αιγιαλού έχει τοποθετηθεί στο κύμα του Ιουλίου και όχι στο ύψιστο σημείο που φτάνει το χειμέριο κύμα, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει με βάση τον ίδιο το νόμο. Επιπλέον ο νομοθέτης δεν έχει δώσει 50 μέτρα πλάτος, όπως μπορεί να κάνει και βάση νόμου και βάση πλάτους της παραλίας στο Αφεντέλι, αλλά περίπου 10. Τέλος η γραμμή του παλαιού αιγιαλού ενώ σε όλο το ΦΕΚ βρίσκεται πάνω στον δρόμο, στο αμφιλεγόμενο σημείο, κάνει ένα πέρα από το νόμο και τη φύση ζιγκ ζαγκ, κατεβαίνοντας μέχρι το κύμα όπου και ταυτίζεται με την γραμμή αιγιαλού, και ξανά ανεβαίνει στο δρόμο. Αυτές οι παρατυπίες είναι που δίνουν την δυνατότητα οικοδόμησης στο κομμάτι αυτό της παραλίας. Επιπλέον ζητάμε την επαναχάραξη και λόγω μεταβολής της γραμμής παραλίας (από το 2012 έως σήμερα, απόδειξη στο κομμάτι της Σκάλας Ερεσού, η θάλασσα έχει αποσυρθεί τουλάχιστον 15 μέτρα από το κρηπίδωμα σε σχέση με το 2012 και κάτι αντίστοιχο και στα υπόλοιπα 1.300 μέτρα της ελεύθερης παραλίας).
Το ΦΕΚ 36/Δ/2012 αποτελεί για την Ερεσό ένα έγκλημα, που πρέπει να πάψει να ισχύει, καθώς όσο παραμένει ενεργό η παραλία θα κινδυνεύει μελλοντικά και μαζί με αυτήν το περιβάλλον αλλά και τα συμφέροντα της κοινότητας μας.
4. Τέλος ζητάμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ΣΧΟΑΠ στην δημοτική ενότητα Ερεσού – Αντίσσης, ώστε να προστατευτούν οι πόροι των κοινοτήτων από την αυθαίρετη δόμηση, και τις δυνατότητες που του δίνει η μη ύπαρξη του χωρικού σχεδιασμού.
Αναμένουμε τις αποφάσεις του δήμου Δυτικής Λέσβου. Τέλος δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση τα εξής. Αν ο δήμος δεν διασφαλίσει τα συμφέροντα της κοινότητας μας, αν δεν υπερασπιστεί την παραλία της Σκάλας Ερεσού δίνοντας λύση σε αυτή την πολύχρονη υπόθεση, τότε μόνοι μας ως πρωτοβουλία Ερεσού μαζί με τους συνχωριανούς μας θα διερευνήσουμε την υπόθεση πηγαίνοντας την δικαστικά σε όλα τα επίπεδα στα οποία θεωρούμε ότι υπάρχουν παρατυπίες και ευθύνες. Έχουμε ήδη σχηματίσει ομάδα δικηγόρων που διερευνά την υπόθεση και αναμένει τις αποφάσεις μας.
Ούτε σκέψη για τσιμέντα πάνω στην παραλία μας!
Ούτε βήμα πίσω!
Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός σύλλογος

αφεντέλι1-1024x835 αφεντελι11-876x1024αφεντελι12-918x1024