ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Αλέξης Τσίπρας / Θετική παρακαταθήκη για το μέλλον το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25

Εξαιρετικά ακραίο μέτρο που δεν έχει αποφασιστεί ποτέ στη μεταπολίτευση χαρακτήρισε την απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει Πολυτεχνείου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

«Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ μία εθνική εορτή και για αυτό ενοχλεί. Ενοχλούσε πάντοτε τη δεξιά και την ενοχλούσε γιατί το Πολυτεχνείο ήταν κατά πολλούς ήταν το στοιχείο που προσέδωσε στην περίοδο της μεταπολίτευσης την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο με τίτλο -Ένας διαρκής αγώνας για τη Δημοκρατία.

«Η αντίσταση της νεολαίας και της πρωτοπορίας του κινήματος και των δυνάμεων της αριστεράς στην ξενοκίνητη επτάχρονη δικτατορία. Αυτό που ενοχλούσε όσο περνούσε ο καιρός ήταν η προβολή της εξέγερσης στο σήμερα. Η αμφισβήτηση της δεξιάς για το Πολυτεχνείο αφορούσε και τις μεγάλες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης και κυρίως την προβολή στους αγώνες του σήμερα. Ήταν πάντοτε αμφισβήτηση στους αγώνες του σήμερα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Ο αυταρχισμός της δεξιάς στην Ελλάδα είχε πάντοτε στόχο τη νεολαία. Η νεολαία ήταν και παραμένει αυτή που συνιστά την απειλή. Αυτοί που συνιστούν απειλή για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, είναι αυτοί που αμφισβητούν, σκέφτονται, αντιστέκονται. Πάντα έτσι ήταν. Οι μεγάλοι αγώνες του 114, τους αντιδικτατορικούς αγώνες, οι μεγάλοι αγώνες της μεταπολίτευσης που έφεραν τις σημαντικές κατακτήσεις στην παιδεία και την εργασία. Το δικό μας μαθητικό κίνημα του 90-91, οι αγώνες ενάντια στο νόμο Αρσένη (97) και το κίνημα υπεράσπισης του άρθρου 16 (06-07), ο Δεκέμβρης του 2008».

«Ιστορική στιγμή το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25»

Ερωτηθείς για το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25 ενάντια στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «δε θα ήταν σωστό να δημιουργήσει αισιοδοξία αλλά πρέπει να δημιουργήσει ελπίδα.

Είναι μία σημαντική και ιστορική στιγμή δεδομένου ότι από το 1990 και μετά ο χώρος της αριστεράς διέρχεται μίας διαδικασίας πολύ μεγάλης έντασης και σύγκρουσης. Υπήρξε χτες μία κοινή έκκληση. Μία σημαντική εξέλιξη. Πιστεύω ότι είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει ένα μέτωπο δυνάμεων απέναντι στην ολοένα και πιο αυταρχική μετάλλαξη της κυβερνητικής πολίτικης, ένα ευρύ δημοκρατικό τόξο απέναντι σε αντιδημοκρατικές πρακτικές» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με το αν βλέπει κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο δυνάμεων με μία πιο σταθερή συγκρότηση, απάντησε: «Θεωρώ απαραίτητο να υπάρξει ένα μέτωπο δημοκρατικό δυνάμεων αλλά από εκεί και πέρα πιστεύω ότι δεν είναι τόσο εύκολο να δημιουργηθεί, είναι υπαρκτές οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Νομίζω ότι και μόνο ότι υπήρξε αυτή η πρώτη συνάντηση και σύγκλιση πάνω στο αυτονόητο των δημοκρατικών δικαιωμάτων αποτελεί μία θετική παρακαταθήκη για το μέλλον».

Τα τρία πλήγματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι «η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης έχουν υποστεί μία πολιτική ήττα. Η κυβέρνηση επιχείρησε, κάνοντας μία λανθασμένη εκτίμηση των συσχετισμών της κοινής γνώμης να κάνει μία ρελάνς για να καλύψει τις ευθύνες του από την υγειονομική κρίση» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και έκανε λόγο για τρία πλήγματα στον πρωθυπουργό.

«Το πρώτο πολιτικό πλήγμα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι απομονώθηκε, το δεύτερο ότι δεν τσιμπήσαμε στο δίλημμα πανδημία ή εκδηλώσεις τιμής στο Πολυτεχνείο. Είπαμε και προστασία της υγείας και εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Το τρίτο και σημαντικότερο, και εκεί θα μπορούσε να του αποδοθεί ο όρος Μωυσή, είναι ότι κατάφερε να ενώσει όλες τις δυνάμεις της αριστεράς σε μία κοινή δήλωση που είχε να γίνει 30 χρόνια» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για μία στρεβλή στρατηγική της κυβέρνησης που δείχνει πανικό.

«Είναι στρατηγικό λάθος αυτό που έκανε. Δεν είναι νομικό ζήτημα αλλά πολιτικό. Ουδέποτε η επιτροπή έδωσε τέτοια σύσταση απαγόρευσης. Δε συνεδρίαση η επιτροπή. Ήταν μία πολιτική απόφαση και η κριτική που θα ασκήσουμε στην κυβέρνηση είναι αμιγώς πολιτική, η δε ζημιά που έχει ήδη υποστεί είναι πολιτική και θα φανεί τις επόμενες ημέρες».